Славка Бозукова: Медиите с равен шанс за европари (допълнена)

Славка Бозукова:  Медиите с равен шанс за европари (допълнена) | StandartNews.com

Проверката на НАП ще покаже кои издания са на "изкуствено дишане" и кои се развиват на пазарна основа, каза главният редактор на "Стандарт"

Равен достъп до европарите трябва да имат печатните и електронните медии в България. Около това се обединиха главните редактори на в. "Стандарт" Славка Бозукова, на "Труд" Петьо Блъсков и на сайта "Клуб Z" Светлана Джамджиева. Те заедно с председателя на СЕМ Георги Лозанов участваха в дискусия в сутрешния блок на Би Ти Ви.

Ролята на държавата е да създава нормална пазарна среда и субектите да се развиват пазарно. Тези европейски пари са за популяризиране на дейности и програми. За миналия програмен период обаче печатните медии са взели едва 4% от тези средства, подчерта г-жа Бозукова. Ние не сме против електронните медии, нашият апел към държавата е да осигури равен шанс за достъп до тези пари, каза главният редактор на "Стандарт".

Електронните медии са облагодетелствани, защото имат право на пряко договаряне, присъедини се и Петьо Блъсков. Докато ние в печатните медии трябва да водим битки по търгове, конкурси и т.н., заяви още главният редактор на "Труд". Според него медийната комисия трябва законодателно веднъж завинаги да реши въпроса, за да има равнопоставеност.

"Да, от миналата седмица и ние имаме проверка в "Стандарт", според мен това е абсолютно нормално, нямаме от какво да се притесняваме. Ние като четвърта власт сме длъжни да показваме максимална прозрачност", каза главният редактор на "Стандарт" по повод проверките на НАП в медиите. "По този начин ще се отговори на един важен въпрос - кои от вестниците са на дотации и на "изкуствено дишане" и кои наистина се развиват на пазарна основа", категорична бе г-жа Бозукова.

"Абсолютно нормално е НАП да проверява всички стопански субекти, а медиите са такива. Тревожното е, когато се чуе за една проверка, свързана с непосредствени политически събития", посочи и Светлана Джамджиева. Георги Лозанов заяви, че медиите са под особено внимание и това е обяснимо. "Има смисъл проверките да бъдат съобразявани и с публичния ефект, който ще предизвикат. Въпросът е да се прилагат равнопоставено", заключи председателят на СЕМ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай