Неделя,

Скакалци вместо месо - това  ядат 2 милиарда

От: сс -
A
A
A

2 милиарда в света ядат насекоми, а скакалците постепенно изместват от трапезата месото, се посочва  в шокираща статика  на ООН за останалите 6 милиарда от населението на планетата.

Диетолозите са открили големи количества антиоксиданти и други хранителни вещества в телата на скакалци, копринени буби, мравки и други насекоми. Това ги направи и в бъдеще не само хранителни, но и по-полезни заместители на месото, пише списание „Frontiers in Nutrition”.

Според експертите им насекомите са отличен източник на протеини, ненаситени мастни киселини, минерали, витамини и фибри.

Насекомите са сред най-древните безгръбначни на Земята.

Появяват се преди около 400 милиона години и дълго време  доминират както в морето, така и на сушата, където са първите сред всички многоклетъчни животни.

Днес има около десет милиона вида насекоми. Тяхната обща маса, според последните изчисления на изследователите, е около 17 пъти по-голяма от тази на всички хора на Земята и 8 пъти по-висока от тази на всички крави и свине на планетата.

След като вече два милиарда души на Земята редовно ядат насекоми, остава да убедим и останалите шест милиарда, че това не е толкова лоша идея. Ако хората осъзнаят, че те са полезни, няма да ни се налага да ги принуждаваме, за да разрешим много климатични и екологични проблеми, споделя италианският учен Серафини пред списанието.

Заедно с неговите колеги са разработили диета само от насекоми, като са изследвали какви хранителни вещества съдържат много от популярните видове "годни за консумация" безгръбначни същества, които са популярни в страните от Югоизточна Азия. Тя включва не само скакалци, мравки и други обикновени насекоми, но и екзотични видове като тарантули и скорпиони.

Учените твърдят, че консумацията на скакалци, мравки,  цикади, гъсеници от копринени буби и африканските пеперуди , било  изключително полезни, защото имали два пъти по-високо съдържание на антиоксиданти от портокаловия сок и зехтина.

 

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички