Сирни Заговезни - какво да сложим на трапезата

Традицията повелява да присъстват разнообразни ястия

Сирни Заговезни - какво да сложим на трапезата | StandartNews.com

Традицията повелява да присъстват разнообразни ястия, приготвени с яйца и млечни продукти - сирене, мляко, масло, но без месо. Поднася се баница със сирене, бяла халва с ядки също и варено жито. Още нещо, което е позволено, е рибата.След празничната вечеря, се извършва и обичаят "хамкане": на червен конец се завързва и се спуска от тавана парче бяла халва или варено яйце. Най-възрастният мъж завърта конеца в кръг и всеки член от семейството, особено децата, се опитва да хване халвата или яйцето с уста, без да използва ръцете си. Вярва се, че който успее да го улови, ще се радва на здраве цялата година. По-младите обикалят по-стари роднини и близки, искат прошка и целуват ръка на домакините.

  • Ето няколко подходящи рецепти за празника с които да впечатлите семейството си.

 

Скумрия с домати на фурна

Необходими продукти:
скумрия 2 риби
домати 1 кг
лук 3 броя
дафинов лист 5 броя
бахар 6 зърна
черен пипер
1 чаена лъжица
олио
1/2 кафена чаша
Начин на приготвяне: Почиствате рибата. Ако тя е замразена я оставете да се размрази. Ако е изчистена я измийте добре, ако не е направете разрез на корема и отстранете вътрешностите и измийте.Измивате доматите, почиствате ги и ги настъргвате. Лука почиствате и нарязвате на ситно. В тавата, в която ще печете скумрията смесвате доматите, лука и олиото, добавяте 1/2 чаена лъжица сол и подправките и разбърквате добре. Осолявате рибата и я слагате върху соса.Покривате тавата с алуминиево фолио и печете в загрята на 200 градуса фурна за 30 минути. След 30 минути махате фолиото и запичате рибата за още 15 минути.

Сирене по шопски

Необходими продукти:
Яйца 2 броя
Сирене 100 грама
Домати 1 брой
краве масло
1 чаена лъжица
люта чушка по желание

Начин на приготвяне:На дъното на малко гювече слагате маслото. Обелвате домата, нарязвате го на филийки и ги нареждате върху маслото. Върху доматите натрошавате сиренето, след което слагате капака на гювечето и го поставяте в студена фурна. След като сложите гювечето във фурната я включвате на 200 градуса и печете 20 минути. След като минат 20-тина минути вадите гювечето от фурната, махате капака и чуквате яйцата. Връщате гювечето отново във фурната и печете докато яйцата станат готови. Ако сте любители на лютото, заедно с яйцата добавете и една люта чушка.

Баница с коприва и булгур

Необходими продукти:
точени кори 400 грама
коприва 500 грама
булгур 1 чаена чаша
сирене 1 чаена чаша
пресен лук 1 връзка
пресен чесън 2 стръка
джоджен 1 чаена лъжица
олио 2/3 чаена чаша

Начин на приготвяне: Измивате булгура и го заливате с топла вода, за да набъбне. Най-добре е да престои във водата минимум 40 минути, но може и повече.За да обработите по-лесно копривата я залейте с вряща вода, след което веднага я отцедете от водата. Почистете копривата и я нарежете на дребно. Почистете лука и чесъна и също ги нарежете на дребно.В дълбок тиган или тенджера изсипете 2/3 чаена чаша олио и след като се сгорещи добавете нарязаните чесън и лук и разбъркайте. След 2-3 минути добавете и нарязаната на ситно коприва и отново разбъркайте. Отцедете булгура от водата и го добавете към сместа, добавете сол и предвидения джоджен. Разбърквайте, докато сместа остане на мазнина. След това свалете от огъня и оставете настрана, за да поизстине. Добавете сиренето.Намазвате всяка кора с малко от останалото олио и поставяте плънка в тесния край на кората и навивате на руло. Поставяте рулото в предварително намазана с олио тава. Така навивате всички кори и накрая намазвате цялата баница с олио.Печете баницата с коприва и булгур в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 30 минути, докато придобие леко златист цвят. След като баницата е изпечена я изваждате от фурната и я напръсквате с вода, след което я покривате с кърпа, докато изстине.

Варено жито с мед и орехи

Необходими продукти:
жито за варене - 1 ч.ч.
сол - 1 щипка
мед - 3 - 4 с.л.
орехи - 1 ч.ч. смлени
кората на 1 лимон

Начин на приготвяне: Измийте житото много добре под течаща вода, като триете зърната между дланите си.Поставете го в тенджера с дебело дъно и залейте със студена вода и щипка сол, водата трябва да е 10 см над житото.Варите житото на умерен огън до пълното му омекване.Покрийте тенджерата с 2 листа кухненска хартия и поставете капака, затворете плътно за 5-6 часа, и ако е останала вода, прецедете.Към житото добавете меда, смлените орехи и настърганата на ситно ренде лимонова кора, разбъркайте и сервирайте в подходящи купички.

Мързелив тутманик

Необходими продукти:
яйца - 2 бр.
прясно мляко - 2 ч.ч.
сирене - 350 г
сол - 1 щипка
брашно - 3 ч.ч.
мая - 20 г прясна
мазнина - 8 с.л. (масло, мас, зехтин)

Начин на приготвяне: В голяма купа сипете леко затопленото мляко и разтворете маята в него.Добавете разбитите яйца, солта и разбъркайте, прибавете на части пресятото брашно и бъркайте в една посока с шпатула, сместа ви трябва да е гъста и гладка.Надробете сиренето към нея на по-едро и внимателно разбъркайте до смесване.Сипете сместа в тава, в която предварително сте поставили и разпространили равномерно половината мазнина, върху сместа разпространете и останалото количество мазнина.Поставете тавата на топло място за около 20 минути и нагрейте фурната на 180 градуса.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай