Сириец с инфаркт заради Розово

Сириец с инфаркт заради Розово | StandartNews.com

Хората в Крън посрещнаха чужденците с питки, носят им храна и дрехи

Сириец от Розово получи инфаркт от притеснение. Най-възрастният от групата - 70-годишният дядо Рафат, бе настанен в болница в сряда, но вече е по-добре, обясниха хората в Крън, които приютиха четирите семейства бежанци.
Според една арабска мъдрост гостът е пратеник на Аллаха. Точно така бяха посрещнати от местните хора в най-младия град на България - Крън, прогонените от казанлъшкото с. Розово сирийски бежанци. Едно от обясненията е, че в градчето голяма част от жителите са със сродната мюсюлманска религия.

"Не само мюсюлмани, постоянно ми се обаждат и от български семейства да питат от какво имат нужда бежанците", разширява кръга на милосърдните и състрадателни свои съграждани кметицата на Крън Теменужка Люцканова. Баба Айрин например изпекла топли питки и заедно с един буркан консервирано пилешко месо и лютеница го занесла на пришълците. Друга крънчанка пък пред очите на кметицата дала 50 лв. на една от сирийските жени да купи на децата си нещо с извинението, че нямала време да приготви нещо вкъщи. Освен хранителни продукти местните хора носят на децата на бежанските семейства дрехи, обувки, играчки, бонбони.

Четирите сирийски фамилии, общо 17 души, от които 6 деца, са настанени в къщата на казанлъшки бизнесмен. Той им поискал авансово 3 хил. лв, по 1500 лв. на месец за всички обитатели. Те признали пред местните хора, че трудно събрали сумата, но са благодарни, че са намерили по-сигурен подслон.

Другото обяснение за коренно различното отношение в Крън в сравнение с настръхналото Розово, е че местните хора са разбрали, че това наистина са измъчени и съсипани от войната в Сирия хора. Дядо Рафат например е загубил двама от синовете си. На Ханан, който работел като багерист, пък домът му в Алепу бил взривен от радикалните ислямистки групировки.

И кметицата на Крън обаче не пропусна да укори държавата за нулевата според нея миграционна политика. Тя самата е разбрала за настаняването на бежанците в градчето от медиите.
Група старозагорски доброволци пък се извиниха на прогонените от Розово сирийски бежанци. Младите хора разпънаха пред областната управа огромен транспарант с надпис "Извинявайте" на български, фарси и кюрдски език на мълчалив протест в сряда вечер.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай