Защо Елизабет II избра синьото за платинения ни юбилей

Кралицата даде знак с облеклото си на балкона на Бъкингамския дворец

Защо Елизабет II избра синьото за платинения ни юбилей | StandartNews.com

Синият цвят беше изборът на кралицата за специалното тържество Trooping the Colour, с което официално беше дадено началото на честването на платинения юбилей, пише Днес.бг.

Кралица Елизабет II се появи на балкона на Бъкингамския дворец, носейки синя рокля, синьо палто, украсено с бели детайли и брошка, както и синя кръгла шапка. Цветът се нарича „синьото на свети Патрик“ и е почит към оригиналния символичен цвят на Ирландия, който също може да бъде представителен за суверенитета.

Най-дълго управлявалият монарх в историята 96-годишната кралица носеше светлосин ансамбъл, украсен с перлени и диамантени детайли, направен от нейната лична шивачка и близка приятелка Анджела Кели. Това е същото облекло, което монархът носи в наскоро пуснатия портрет, с който отбеляза 70 години на трона.

Една от нейните характерни широкополи шапки, които идеално се съчетаваха с роклята, завърши визията. 

Карън Халер – психолог, специализирал в психология свързана с цветовете – по-рано говори пред MyLondon за типичните сини тоалети на кралското семейство. Тя отбелязва, че по този начин всички членове показват, че са една фамилия и са като сплотена единица. 

„Когато става дума за психология на цветовете, по-тъмните сини нюанси показват, че сте в позиция на авторитет, надежден и отговорен човек, на когото може да се разчита. Имаш чувство за дълг и приемаш сериозно това, с което си се захванал“, обяснява Халер. 

Примерът на кралица Елизабет II беше последван от Камила Паркър-Боулс, принцовете Джордж и Луи и принцеса Шарлот. Съпругата на принц Чарлз носеше синя раирана рокля от Bruce Oldfield с шапка от Philip Treacy.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай