Синовете на Енчев пакостят в тандем

Гого и Сашко викат на Румънеца "чичо Рони"

Синовете на Енчев пакостят в тандем | StandartNews.com

Енчев, макар да изглежда рапър веселяк, е прекалено сериозен по темата с децата и най-вече неговите собствени. Той казва, че общуването е изключително важно, независимо от възрастта. Особено докато хлапетата са между 1 и 3 годинки. "Така можеш да изградиш в него позитивна нагласа към света, и обратното - ако родителите си мислят, че е малко и не разбира, и го затварят в стаята да не им надува главата. Така всъщност му вредят, да не използвам по-силни думи", пали се Енчев.

"С моите момчета общуваме най-вече чрез игри, трудно им задържам вниманието с букви и цифри", споделя татко Георги. Енчев се радва на всички смешни въпроси, които батко Гого и малкият Сашко му задават, дразни се само когато са "кисели". "Искам да са весели постоянно, но може би изчезналите усмивки от лицата на родителите се отразяват и на децата", признава той.

Когато имаш две хлапета, ясно е, че по-голямото може и да ревнува, въпреки че донякъде е свикнало с другия дребосък. "Трябва да се търси баланс, той е много важен особено за по-голямото дете, което се чувства пренебрегнато на моменти. Търся елементарна справедливост, ако единият играе на дадена игра, после е ред на другия. Разликата им не е голяма, 2 години и малко и

 

засега намират общ език и играят заедно

 

разказва Енчев. В тях няма лагери и не са разделени на по две партии. Но ако са скарани с мама Цвети, отиват при Енчев и почват да го работят с хвалби от сорта "добър тати", "най-добричкият", а мама е "лоша". Ако баща им се е скарал, прилагат същата тактика на Цветелина. Тогава тя е най-готината мама. Единственото категорично разделение в дома им е в приликите - Сашко е копие на майка си, а Гого е одрал кожата на известния си баща. 

Големият казва, че иска да стане певец като баща си. "Това много ме плаши, защото тази професия в България е ужасно безсмислена към днешна дата. Дано се оправят нещата, докато порасне. Малкият не мисли още какъв ще става, но ние се майтапим, че ще бъде футболист, защото е рус и няма да трябва да си прави кичури", майтапи се Енчев.

Дали дребосъците са запознати с творчеството на тате? "Слушат само детски песни и наша музика с Румънеца. И по специално - концерта ни от 2007 г. в зала 1 на НДК. Гледали са го 500 пъти, всеки ден го въртят и се сърдят, като им го спреш. Саши, като ме види, и почва:

 

Тате, пускай тати!

 

Иначе харесват и концертите на "Бейби фейс", на Майкъл Джексън от 1997 г. в Букурещ им е любим, на "Тото", харесват и "Куул & да генг". "Искам сами да изберат любимата си музика. Засега обаче са ми върли фенове и в петък им подарих първите безжични микрофони", споделя още рапърът. На Румънеца Сашко вика чичо Рони с "н", а Гого всеки път го поправя, че трябва да замени "н"-то с "м".

Ясно е, че възпитанието е тежката задача за всеки родител. "Искам да са позитивни и весели, да имат въображение, за да могат да мечтаят. Провокирам ги към творчески игри и спорт. Скоро правихме фигурки с пластелин и беше много яко. Слава на Бога, децата ми са много толерантни и позитивни, за което мама има голям принос, защото им обяснява предварително като на големи какво им предстои и те го очакват с нетърпение. Опитваме се да им представим дори ходенето на градина като нещо приятно и положително, както всъщност е, но много често повечето деца предпочитат да си играят вкъщи", разказва Георги. Със съпругата му Цвети

 

не са разпределени на лошото и доброто ченге

 

а похвалите и наказанията са в перманентен кръговрат.

Цвети и Енчев са единни във въвеждането на правила, но в последно време имат малък спор. "На различни позиции сме за това дали децата трябва да бъдат карани насила да ядат както дадена храна, така и като цяло. Според мен, ако са гладни, ще ядат. Иначе се получава обратен ефект - да намразиш определен вид храна, но жена ми е шефът", вдига рамене Енчев. И добавя: "Преди за Цвети аз бях "бейби", ама с две бебета трето не става", примирява се той, попитан като са адаши с големия му син, как ги разграничават. Цвети нарича първородния Гого, а татко му Георги.

С двете хлапета никак не е скучно. Царе са пакостите. Не стига, че като малък Георги се беше напъхал във фурната, ами сега братчето му  взело да се проявява. "Това лято малкият Сашко се изака на хавлията на едни германци в "Албена". А Гого,

 

за да го подкрепи, се изпишка там

 

докато се карахме на малкия. Дано не сме попречили на туризма и да дойдат пак тези хорица", разправя дуетната половинка на Румънеца. Братята напират за куче, но татко им отсича, че още не е дошло времето.

За приспиването вечер той измисля истории или им пуска напоследък: "Педя човек, лакет брада".

За джаджите, които са неизменна част от детството в наши дни, Енчев казва: "Мисля, че децата живеят в нов свят и, ако не се интересуват и не могат да боравят с устройствата, ще са аутсайдери. Не прекаляваме с нищо, имат таблет и айфон, сложил съм им обаче игри, които да развиват мисленето. По-малкият има за памет, за формички. На по-големия съм записал за логика. Има една игра - "Невероятния Алекс", сега го "зарибявам", тя е за думите". Ако двамата се заинатят за някоя играчка, Енчев потушава скандала с нещо дребно, но свързано с творчество и с изкуство. "Мисля, че за децата е добре да творят, а не да имат", обобщава рапърът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай