Синоптиците в шах! Задава ли се нов снежен ад

Всичко зависи от посоката на циклона и антициклона

Синоптиците в шах! Задава ли се нов снежен ад | StandartNews.com

През деня във вторник от запад облачността ще се увеличи, но валежи не се очакват. Ще има условия за целодневни мъгли в котловините и около водните басейни. Ще духа слаб северозападен вятър. Минималните температури през двата дни ще са между минус 2°С и плюс 3°С, а максималните - между 4°С и 8°С. В планинските райони - доста по-топло до 7-10°С. Ще има условия и за температурни инверсии. 

През деня в сряда ще има и условия за фьонова обстановка. Ще духа силен южен вятър. Температурите ще се повишат, но на места без южен вятър, ще се задържи мъгливо и там дневните температури ще са по-ниски. Доста по-приятно ще е по северните склонове и на места податливи на южен вятър. Дневните температури над тези райони ще са доста по-високи - до 10-13°С, а на места с мъгли, около 5-8 °С 

През деня в четвъртък от северозапад през страната ще премине фронтална зона. 

В Дунавската равнина, вятърът ще се ориентира от северозапад и ще се усили, ще започнат и валежи от дъжд, като по-активни ще са процесите в Западна и Централна България. Доста по-топло ще се задържи над Южна България, където все още ще духа южен вятър. 

В петък валежите ще продължат, като ще обхванат по-голямата част от страната. В западните райони до обяд ще духа северозападен вятър, а в източна България от североизток и с него ще навлиза и по-студен въздух. В планинските райони валежите ще преминат в сняг.

Синоптичната обстановка до края на деня в петък и през нощта срещу събота, над планинските райони от Северозападна и Централна  България ще се усложнява. Не са изключени и виелици. 

Към този момент е много трудно да се даде точна и обективна прогноза, защото много зависи от точната траектория на циклона и антициклона в Централна Европа.

В събота и неделя ще бъде ветровито и студено. Ще се задържи предимно облачно, но валежите ще са в процес на спиране. В неделя вероятността за валежи намалява. След обяд ще  има и период с  разкъсвания и намаления на облачността. Вятърът отново ще се ориентира от северозапад и ще се усили. Минималните температури ще са по-ниски, дневните ще останат без съществена промяна.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай