Синодът избира митрополит за Западна Европа

Резултатите от избора ще бъдат оповестени от патриарх Неофит

Синодът избира митрополит за Западна Европа | StandartNews.com

София. Светият синод избира в неделя Западно- и Средноевропейски митрополит.

Преди каноническия избор ще бъде отслужена литургия, а резултатите от избора да бъдат оповестени от патриарх Неофит.

Доскоро престолът заемаше митрополит Симеон, който се оттегли заради влошено здраве и живее в специализирана институция във Финикс, САЩ.

На 20 октомври се проведе Епархийският избор, който е първият етап от избора. Тогава в Берлин, Германия, където е центърът на овакантената епархия, под председателството на Великотърновския митрополит Григорий, наместник на овакантения Западно- и Средноевропейски епархийски престол, от листата на епископите - кандидати за митрополитския престол, изискваните от Устава на БПЦ повече от половината от гласовете, получиха Преосвещените епископи Константийски Атноний - 48 гласа и Месемврийски Иаков - 35 гласа.

Архимандрит Антоний (със светското име Живко Михалев) е роден на 17 януари 1978 г. в Стара Загора. Завършва основно образование в родния си град. През 1993 г. постъпва в Пловдивската духовна семинария, която завършва през 1998 г. с отличен успех и е приет да следва в Богословския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски ". По време на следването си е ежедневен певец в столичния храм "Успение Богородично" в кв. Малашевци.

През полетта на 2002 г. постъпва като послушик в Клисурския манастир "Св. Кирил и Методий" – Видинска епархия, където приема монашески постриг под духовното наставничество на архимандрит Сионий, ректор на Софийската духовна семинария "Св. Йоан Рилски". През есента на 2002 г. е ръкоположен за епархийски дякон от Видинския митрополит Дометиан, а на 17 януари 2003 г. е ръкоположен за йеромонах.

След като завършва Богословския факултет, е изпратен на послушание като ефимерий-преподавател в ПДС.

На 21.11.2006 г. е отличен с офикията "архимандрит" от Русенския митрополит Неофит. От 1.5.2007 г. е назначен за протосингел на Пловдивска митрополия, а на 23.3.2008 г. е хиротонисан за епископ в пловдивския храм "Св. Марина" и е назначен за викарий на Пловдивския митрополит. От юни 2010 г. е назначен за викарий на Западно- и Средноевропейския митрополит.

Месемврийски епископ Иаков е роден е на 25.8.1956 г. в с. Копривлен, Неврокопско. Завършил е Духовната академия и е ръкоположен за свещеник в София на 1.4.1984 г. След като се развежда и е преместен на енорийска служба в гр. Самоков.

По време на разкола в БПЦ e привлечен от разколниците, постриган е за монах и е възведен в архимандритско достойнство на 14.8.1997 г., а на 19.10.1997 г. е ложен за епископ от пребиваващите в разкол архиереи. Служи в завзетата от разколниците стара митрополитска църква в Самоков "Св. Богородица", където е и неговото седалище.

По решение на Всеправославния събор в София през 1998 г. е приет "по крайно снизхождение" в единството на БПЦ с титлата Месемврийски епископ.

След няколкомесечен престой на послушание в Троянския манастир е назначен за викарий на Русенския митрополит. След избора на Русенския митрополит Неофит за Български патриарх е освободен от тази длъжност и е изпратен в Бачковския манастир.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай