Ще ни залеят евтини храни от Румъния

Ще ни залеят евтини храни от Румъния | StandartNews.com

От 1 юни Румъния намали ДДС за храните и безалкохолните напитки от 24% на 9%. Това притесни българските производители, които очакват хората от пограничните райони масово да започнат да пазаруват при съседите. Високите такси за Дунав мост 2 обаче спират наплива засега.

Съседите свалиха ДДС на 9%, у нас скокът на тока ще вдигне цените, опасява се бизнесът

Свалянето на ДДС за храните в Румъния от 1 юни хвърли в паника родните производители. "Поне 30 на сто спад в оборота на търговията на дребно с хранителни стоки в крайграничните градове ще има до 15 юни", прогнозира пред "Стандарт" Мариана Кукушева, председател на управителния съвет на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите. По думите й след първите 15 дни сценарият ще бъде още по-лош.

"Докато в Румъния хранителните стоки поевтиняват, у нас тенденцията е обратна - поскъпват", посочва Кукушева. Според нея нормативното оправдание за това е скокът на тока от 1 юли. В България електричеството за промишлеността е най-скъпото в Европа, а предложението е за увеличение с цели 22 на сто. А покачването на себестойността му се отразява в цената на всички стоки. Накрая в общата сметка се слага и ДДС от 20 процента. "В момента, в който в съседна Румъния ДДС-то падна с цели 75% спрямо общото ДДС, в България ще се натъкнем на парадокса, при който неимоверно повишената цена на тока ще повиши цените на всички родни стоки", алармира Кукушева. И тъй като у нас основното потребление е на стоки от първа необходимост като хранителните, то сценарият не е никак добър. Кукушева недоумява защо не се правят анализи за това как ще се отрази по-скъпият ток у нас. "Защо ние, българите, продаваме най-евтиния алкохол в Европа и у нас се пие повсеместно от сутринта, а мерки не се вземат?", пита още Кукушева. "Ние знаем, че Националната електрическа компания (НЕК) има огромен дефицит, но не знаем кой е виновен за това.

И какво от това, че енергията ни за бита е най-евтината в ЕС, след като това не повишава платежоспособността ни?", посочва Кукушева. По думите й на европейските потребители им излиза по-евтино да си купят сготвена храна и хляб, отколкото на българина. Според шефа на браншовата организация е нужен пряк диалог с Националната агенция по приходите (НАП) и разчети. "Докато няма яснота за финансовите потоци и бюджетът на страната ни се крепи на платеното от "n" на брой фирми ДДС, а не от всички, не може да се говори за намаляване на ставката и у нас", категорична е Кукушева. Тя е убедена, че много български потребители ще пазаруват ежедневно от Румъния и че румънските търговци ще прекарват стоката си у нас. "Само хлябът няма да премине Дунава, защото при него има специфичен вкус и рецептура. Но всичко останало - мляко, месо, сирене, олио, ще идва от Румъния", алармира Кукушева.

По думите й това ще доубие и без това полуживата ни икономика. Според Кукушева задължително и у нас трябва да се намали ставката на ДДС за храните, за да се спре с източването на ДДС и да се преборим със сивата икономика - все явления, които ги няма в Румъния. "Държавата в момента я няма, има тотална сива икономика, а връзката с бизнеса е скъсана", посочва Кукушева. Тя е на мнение, че промяната в родната данъчна система трябва да започне именно от ДДС-то, което се плаща от потребителя, тъй като така той ще може да потребява повече. На това мнение е и бизнесменът Димитър Маджаров, производител на месо, млечни продукти и колбаси.

"Ставката за ДДС за храните трябва да се понижи и у нас, за да се преборим със сивата икономика. Моят бизнес е изцяло на светло, но се боря с конкуренти, които работят в сивия сектор, и борбата е неравна. Виждаме, че в Румъния ефектът от по-ниското ДДС е само положителен", посочва Маджаров. По думите му намаляването на ставката на ДДС за храните в Румъния няма да се отрази на бизнеса с месо у нас, защото при вноса трябва да се плати нашето ДДС. "Вероятно само в районите, които са близко до Румъния, ще има ефект, защото хората ще ходят да пазаруват от там", прогнозира бизнесменът.

Повече ни мъчи вносът от Гърция

Георги Кафтанов,Сдружение на производителите на плодове и зеленчуци "Югозапад"

У нас няма да се усети толкова голям ефект от намаляването на ДДС в Румъния, колкото от вноса на домати от Гърция. Имаме информация, че в момента отново се товарят зеленчуци със съмнително качество за около 15-20 цента за кг. С какви документи тази продукция ще влезе в нашата страна - не знам. Внос на домати има и от Македония. Дали е регламентиран или не, има си компетентни органи, които най-после трябва да влязат в ролята си и да го проверят. Не може амбалажът на българския домат да е 1 лев (50 цента), а да купуваме домати от Гърция за 15 цента. Боклуците им ли ще ядем? Нямаме защита от страна на държавата. По-ниската ставка на ДДС се отразява на крайната цена, но трябва да се контролира качеството на продукцията. Ако Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) контролира продуктите, които влизат у нас, то по-ниската ставка на ДДС в Румъния не би трябвало да е проблем. Но българинът свикна с ниското качество и с оглед на изтънелия си джоб гледа да купи по-евтиното, макар и с риск за здравето си.

Хлябът падна на 0,55 леи, млякото поевтиня с 25 бани

Нашенци пълнят торби със сирена и карначета в Гюргево

Досега заведенията и магазините в Русе се радваха на интерес от съседите румънци, които минават Дунав мост, за да почиват и пазаруват у нас. След свалянето на ДДС у комшиите обаче наши търговци се опасяват промяната да не изпразни от клиенти родните магазини. Наплив от български купувачи в съседно Гюргево засега не се наблюдава, твърдят прекосяващите редовно границата. Още повече че промяната съвпадна с почивния понеделник от другата страна на Дунав. Справка на пазара при комшиите показва понижение при белия хляб от 300 г, който от 0,70 леи се търгува вече за 0,55 леи. Малка кофичка кисело мляко е с около 25 бани по-евтина, разказват пътуващи. Съседите се надяват ценовият спад при храните да продължи, а с това да се засили интересът на пограничните райони.

Независимо от цените има русенци, които и сега често пътуват до другата страна на Дунава, тъй като са почитатели на традиционните домашни продукти. На румънските пазари свободно се продават домашна сланина, сирена, карначета и куп други продукти, типични за румънската кухня и познати на българската трапеза. Затова на пазара в съседния град Гюргево често може да се чуе българска реч, казват тамошните търговци и нашенци, които са свикнали да отскачат да пълнят торбите при комшиите. На голям интерес се радват произведените в домашни условия млечни продукти. "Купуваме си пушено сирене от Брашов поне веднъж месечно, но търговците вече ни познават и ни го доставят", твърди русенец и обяснява, че на съседния пазар може да се пазариш за отстъпки при покупка на по-големи количества. Домашните изделия се продават със сертификат, обозначени са с името на производителя и срок на годност. В Русе добре познати са също румънските козунаци и гевреци, направени от козуначено тесто. Румънците пък продължават да харесват нашите луканкови колбаси, лютеница, родните плодове и зеленчуци, а фенове има и сладкарската ни продукция. Според търговци да се пазарува от другата страна на Дунав е изгодно за клиентите, които могат да си позволят покупки на едро. Освен това таксата за преминаване на Дунав мост допълнително оскъпява пазара. От друга страна, през последните години не липсват родни фермери от пограничните райони, които разчитат до голяма степен на румънските търговци за реализацията на реколтата си.

Турове за шопинг в "Червения дракон"

Хитови сред туроператорските оферти са предложенията за еднодневни шопинг екскурзии до румънската столица Букурещ. Задължително в тях присъства посещение на търговския център за китайски стоки "Червения дракон". Търговците коментират, че разнообразието на продуктите е голямо, а цените са конкурентоспособни на пазара. Нашенци пътуват до северната ни съседка, за да си купят стоки за дома, дрехи или обувки от магазините в румънската столица. Повечето организирани пътувания на пазар са еднодневни, като включват и обиколка на забележителностите на Букурещ. Русенци могат да намерят оферти за около 40 лв., а от други точки на страната, например от Варна, екскурзиите са по 50 лв. на човек. Шопингът е най-предпочитан покрай големите празници, когато очаквано има и големи отстъпки и различни промоции.

Таксите на моста спъват пазара

12 евро струва преминаването от Видин до Калафат и обратно

Свалянето на ДДС за храните на Румъния ще изравни цените у нас с техните. Това каза за "Стандарт" председателят на видинската търговско-промишлена палата Красимир Кирилов. Досега търговията беше неизгодна заради по-скъпите храни в Румъния. Изравняването обаче едва ли ще доведе до оживление на търговията между Видин и Калафат. Причината за това са таксите на Дунав мост 2. 12 евро струва едно пътуване от Калафат до Видин и обратно, което обезсмисля евентуална малка печалба от продадени стоки.

Видинчани на няколко пъти поставяха въпроса за намаляване на таксите или за премахването им за жителите на двата съседни района. Това обаче не го допуска Световната банка, която е финансирала строежа на моста със 70 млн. евро. Докато тази сума не се изплати, таксите няма да бъдат ниски. Банката обаче би трябвало да преразгледа сроковете за изплащане на инвестицията. Преди месец на моста между Видин и Калафат премина милионният тежък камион. Това е повече с 25% от предварително планирания трафик. Следователно изплащането ще стане за по-кратък срок.
Въпреки очакванията не се създадоха и оживени бизнес връзки между районите на Видин и Калафат. Само една видинска фирма започна да произвежда хляб в румънския град, но вече се е отказала, каза още Красимир Кирилов. Една тяхна фирма се занимава с дърводобив във Видинско. Във Видин вече много рядко се срещат автомобили с румънски номера. Пристигат малко хора, които правят лични покупки на определен вид луксозни стоки. Могат да се видят и видинчани в Калафат, които си купуват предимно месо заради по-доброто качество.
Единствено продължава регистрацията на румънски коли във видинския КАТ. Причината са по-изгодните данъци у нас.
По програмата за трансгранично сътрудничество България - Румъния се изпълняват предимно проекти за развитие на туризма в двата района и опазването на Дунав и околната среда.
Видин е малък пазар и румънците не проявяват особен интерес към него. Румъния обаче е голям пазар и видински бизнесмени биха печелили добре там. На практика обаче още не се прави нищо.

---

Нямаме никаква сметка да продаваме зеленчуци на пазара в Калафат, каза кметът на село Антимово Светослав Флоров. То се намира само на 1 км от моста, но за преминаване по него се плащат по 6 евро в едната посока. При това румънците са не по-лоши производители на зеленчуци от нас.
Мостът ускори само културното сътрудничество, смята кметът на село Покрайна Адриана Паскова. За събора на селото на Свети Дух посрещнали голям фолклорен състав от съседното село Четате. Румънски състави посетиха и фестивалите във видинските села около Дунав. Гостите ни си тръгват без особени покупки от нас, твърди Паскова. Това, което ние произвеждаме, го произвеждат и те.

Лукарски: Нищо чудно и ние да свалим ставката

Министърът на икономиката Божидар Лукарски не изключва възможността и България да въведе по-ниска ставка ДДС за храните, както направи северната ни съседка. "Като пресметнем ползите от това намаление за румънската икономика, нищо чудно да пристъпим и ние към такъв вариант", допусна той пред Нова тв. Все пак Лукарски уточни, че това е само една хипотеза, която засега не е била обсъждана в правителството. "Румъния дълго време имаше висока ставка ДДС - 24%. През цялото това време директният данък за българските граждани е бил по-нисък. В този аспект ние може да бъдем дадени като по-положителен пример от Румъния", коментира Лукарски.

Горанов е против

Искането да се намали 20-процентната ставка ДДС за хранителните продукти бе поставено от бизнеса пред правителството на форума "Да! На българската икономика", организиран през април от КРИБ и в. "Стандарт". Очакванията на родните производители са по този начин да се насърчи вътрешното потребление в страната. Тогава обаче финансовият министър Владислав Горанов директно отговори, че правителството няма намерение да въдежда диференцирани ставка ДДС. "Първо, България далеч няма най-високия ДДС. Второ, облагането на добавената стойност с единна ставка е най-добро от гледна точка на администриране и най-неутрално от гледна точка изкривяване на потреблението", обясни тогава Горанов. По думите му, пропорционалното облагане е "облагане, с което са се управлявали империи".

Ремонт на пътя до края на 2015 г.

До края на 2015 г. преминаването по Дунав мост Русе - Гюргево ще се осъществява в едно платно поради ремонти в румънската част на съоръжението. Ще бъде ремонтиран и пътят за достъп от изхода на митницата на румънска територия до началото на моста. Ще се спира преминаването по едното платно, като движението в двете посоки ще се осъществява с изчакване в другото. Въвежда се ограничение на скоростта от 10 км/ч и осово натоварване от 11,5 т.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай