Ще има места за всички първокласници

Ще има места за всички първокласници | StandartNews.com

Ще има места за всички деца, които наесен трябва да са в първи клас. Това заяви пред „Фокус" Лазар Додев, директор на дирекция „Организация, контрол и инспектиране" в просветното министерство.

Додев уточни, че броят на учениците в конкретни класове ще се увеличи след разговори с началниците на регионалните инспекторати и директорите. Той коментира и новата учебна програма за първи клас. „С въвеждането на реформата искаме учебното съдържание да бъде облекчено така, че децата да не се чувстват претоварени през учебния ден.

Колегите, които работят в тази сфера и авторите, които създават новите учебници и помагала за децата, най-вече за първолаците, но не само – и за децата във всеки следващ клас, ще дадат възможност да има повече теми за упражнение, повече развлекателни теми. Теми, които да правят учебното съдържание до такава степен достъпно, че за децата да е желано и приятно да се занимават с него, да приемат учебниците като свои приятели", каза още директорът на дирекция „Организация, контрол и инспектиране" в МОН.

Лазар Додев увери, че в последните няколко години се работи за поетапното въвеждане на едносменен режим в училищата, който е важен най-вече за малките деца. На места трябва да се построят нови училища, възможно е да се прецени внимателно дали общините могат да ползват и съществуващи сгради за учебни цели, допълни Додев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай