Шопската салата със световен удар! Признанието

Къде се наредиха три български салата

Шопската салата със световен удар! Признанието | StandartNews.com

 

Огромно признание за три български салати, които попаднаха в ТОП 50 на най-вкусните в света. Това са шопската, овчарската и "Снежанка". Класацията е на световния кулинарен пътеводител Taste Atlas.

Най-напред от трите е шопската салата. Тя се нарежда на второ място след гръцката салата Дакос. Тя се приготвя от сухари, домати, сирене и подправки.

Нашето ястие се нарежда пред тунизийската салата мишуия, която пък се състои от печени на жарава домати, чушки, лук и чесън, които се смилат на пюре. Подправят се с олио и черен пипер. Готовата салата се гарнира с паста от риба тон и сварени яйца.

Овчарската салата е на 7-мо място в класацията, а "Снежанка" е на 15-то.

Шопската салата е създадена от професионални майстори-готвачи от ДСП "Балкантурист“ през 1956 г. в ресторант "Черноморец“ в тогавашния курорт "Дружба“ (днес "Свети Константнин и Елена“). За пръв път рецептата за салатата се появява през 1956 г. в "Книга за домакинята“ под. ред. на П.Чолчева и Ал.Русева – тя съдържа всички компоненти на днешната шопска салата, с изключение на сиренето, предаде "Фокус".

Някои от представите пък за овчарска салата, че тя трябва задължително да е със заливка от бяла майонеза и/или извара (или друг вид сходна смес), водят до това тя да се сервира понякога със заливка дори от високомаслено кисело мляко, което доста променя основния вкус на салатата. В действителност заливката на овчарската салата е от сместа на сварени яйца със сирене и бульонът от сварените без черупка (забулени, поширани, пуширани) яйца.

"Снежанка“ също възниква и еволюира като изделие на българското държавно обединение "Балкантурист“ в края на 1970-те години. Сродна е с гръцката салата дзадзики, с турската джаджък и на подобни в сръбската, македонска и др. балкански кухни. Подобна салата, но приготвяна със сметана, е полската мизерия.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай