Шоколадът е менте афродизиак

Вижте кои теории за любимото ни лакомство за грешни

Шоколадът е менте афродизиак | StandartNews.com

Шоколадът е едно от най-обичаните лакомства и се консумира под всякаква форма и се прибавя към разнообразни храни. Известно е твърдението, че той е вреден и виновен за наднорменото тегло, акне, алергии. Истината е, че шоколадът е чудесна храна и има много полезни качества, когато се консумира умерено и с удоволствие. Ето и три от най-разпространените грешни теории за него.

Шоколадът съдържа повишени количества кофеин

Не казваме, че не трябва да изядете ябълка или портокал, за да задоволите глада си за сладко, но ако се откажете от какаовия блок заради кофеина, притеснявайки се, че ще прекалите, ще бъде грешка. Тъмният шоколад съдържа около 20 милиграма, което - в сравнение с кафето (330 милиграма кофеин) е нелепо.

Прави ни по-романтични

Що се отнася до факта, че шоколадът е афродизиак, експертите казват, че всичко зависи от нашето собствено желание. Въпреки че митът за афродизиака се оказва полезен за продажбата на много шоколад за Свети Валентин, психолозите твърдят, че практически няма доказателства, че той кара хората да стават по-романтични.

Всеки може да си направи шоколад

Всъщност пътят на какаовите зърна до шоколадовия блок е дълъг. Какаовото дърво дава плодове целогодишно, но е много трудно за опрашване и дава не повече от десет килограма годишно. Плодовете на какаовото дърво се събират на ръка, след което се натрошават и зърната се оставят да ферментират. След това се изсушават, почистват и се пекат, което е и главния процес, защото ако се втвърдят, могат да получат горчив вкус. Следва мелене между каменни дискове. Така се получава какао на прах, което осигурява основата за шоколада и всички негови производни. Прекрасно доказателство, че хубавите неща се случват бавно!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай