Шокиращо разкритие! Защо мъжете трябва да се гримират?

Ефектът на грима е сходен за възприятията на оценяващите

Шокиращо разкритие! Защо мъжете трябва да се гримират? | StandartNews.com

Гримът може да засили впечатлението за привлекателност при мъжете, съобщи сайтът phys.org, позовавайки се на научно изследване.

Съществуват много изследвания за ефектите от грима върху човешките възприятия. Установено е, че лицата на жени с грим се оценяват като по-привлекателни и от двата пола. Същите лица, вече без грим, получават по-ниска оценка. Установено е също, че въздействието на грим е налице при всички стилове в гримирането, не се влияе от етноса и възрастта.

Ефектът на грима е сходен за възприятията на оценяващите, независимо дали става въпрос за разглеждане на снимки или оценяване от жури на живо.

Засега няма много проучвания за това как се възприема мъжкото лице с грим. Въпреки това пазарът на мъжка козметика се развива. Все повече мъже започват да купуват продукти, които обичайно се свързват с женското лице – коректори, пудра, бронзант, сенки за вежди. Ново изследване, публикувано в сайта „Плос уан“, се концентрира върху ефектите, които има мъжкото гримирано лице върху човешките възприятия.

Проведен е следният експеримент – 20 мъже са били снимани с грим и без грим. Гримът е бил нанесен от професионален гримьор. Гримираните мъжки лица са били третирани така, че наличието на грим да не е твърде забележимо.

Според д-р Карлота Бейтрис, която е водещ автор на изследването, резултатите показват, че оценката на мъжкото гримирано лице е като оценката на женското. Като по-привлекателни са посочени третираните лица.

Според по-ранни изследвания контрастът между чертите и кожата, който се постига с помощта на грим, се оценява като привлекателен.

Някои мъже от света на знаменитостите като Джъстин Бийбър, Алекс Родригес и Зак Ефрон са известни с употребата на грим. Резултатите от настоящото изследване показват, че е възможно гримът да стане все по-популярен сред мъжете.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай