Шофьорът и неизправният автобус са причинили катастрофата на "Тракия"

Шофьорът и неизправният автобус са причинили катастрофата на "Тракия" | StandartNews.com

Бургас. Грешка на шофьора и технически проблем за причинили тежката катастрофа на магистрала "Тракия" с автобуса на фирма "Ентуртранс" на 15 юни 2011 г., показа експертизата днес, предаде БГНЕС. Адвокатите на обвинените за катастрофата, при която загинаха девет души, поискаха нова автотехническа експертиза. Заседанията по процеса бяха подновени днес в Бургаския окръжен съд.

Вещите лица, изготвили петорната автотехническа експертиза по делото, потвърдиха заключенията си. Според тях, ако шофьорът Светослав Димитров е бил натиснал спирачките при инцидента, а не е завъртял волана наляво, катастрофата е нямало да се случи. Именно резкият завой е скъсал стабилизиращата щанга, която е била корозирала. Проф. Станимир Петков, който е сред изготвилите експертизата, поясни, че състоянието на катастрофиралия автобус е било много лошо и е било недопустимо той да се движи.

Той припомни, че шофьорът рязко е завил наляво, като го е насочил към мантинелата, превозното средство е повдигнало левите си колела, водачът дава нов рязък десен завой, което е довело до падането на машината на една страна. Адвокатите на обвиняемите оспорват тези твърдения, те твърдят, че има и разминавания между експертизата и показанията на свидетели. Магистратите ще се произнесат по искането на утрешното заседание.

На 15 юни 2011 година автобус на "Ентуртранс", пътуващ от София за Бургас, се преобърна, след удар в мантинелата и се запали. В трагичния инцидент загинаха девет души – шестима починаха на място, а единайсет бяха ранени.

Обвиняеми са собственикът на фирмата за превоз Ениз Ченгел, ръководителят на транспортния отдел Николай Точев и шофьорът на автобуса Светослав Димитров. Прокуратурата обвини подсъдимите, че са проявили престъпна немарливост при превоза на пътници, която е причинила смъртта на девет души и са нанесени телесни повреди на други единайсет. Също така превозното средство не е било технически изправно и не е минало през нужните технически прегледи. Вероятната причина за катастрофата е скъсване на елемент. Неизправна е била и задната дясна спирачка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай