Шест колони ще напомнят за атентата в Сарафово

Паметни плочи с имената на загиналите ще открият в четвъртък на Сарафово

Шест колони ще напомнят за атентата в Сарафово | StandartNews.com

Бургас. Звездата на Давид - символ на основаването на Държавата Израел, ще напомня за атентата на бургаското летище. Монументът в памет на загиналите българин и израелци при атентата на 18 юли 2012 година ще посреща гостите на летище Бургас от четвъртък. Проектантът на паметника е от Израел, а зад идеята стоят и роднини на загиналите петима израелски туристи. Петте колони съдържат детайли, които напомнят Звездата на Давид. Шестата има загатнат елемент на полумесец в памет на загиналия българин - шофьор Мустафа Кьосов. Отделно от това ще има и паметна плоча с имената на загиналите. Постаментите са от камък и са символи на погубените без време човешки животи. Мемориалът ще се издига до паркинга на терминал Пристигащи. Мястото е на 20 метра от избухналия в пламъци автобус. На 18 юли 2012 година загинаха израелските граждани Амир Менаше на 27 години, Итцик Коленги, на 27 години, Маор Харуш, на 26 години, Елиор Прийс, на 26 години, и Кочава Шрики, на 42 години.

Идеята за паметника е на кмета на Бургас Димитър Николов и почетния консул на Израел в града Орлин Мандов. Художниците скулптори от Бургас Атанас Стоянов, Никола Дубаров и Любимир Коцев са изпълнители. Средствата за него са дарени от бургаски фирми, като стойността на паметника е около 40 000 лв.

Възпоменателните събития по повод една година от терористичния атентат на летището ще започнат в 17 часа с церемония в памет на загиналите. В 20 часа в културния център Морско казино в Бургас ще бъде церемонията в знак на признателност към българските и израелските служби и институции по безопасност. На специалното събитие ще бъде връчен ключът на линейка висок клас, който израелската държава ще подари на болницата в града като израз на благодарност. Очаква се на церемонията да се връчат грамоти и поздравителни адреси на лекари, медицински сестри и преводачи. Специално от Израел ще пристигнат близки на загиналите, генералният директор на израелския Червен Давидов щит, директорът на болницата Ихилов, посланикът на Израел в София Шаул Камиса Раз, дипломати, български политици, министри, представители на еврейската общност в България.

Възстановка за 50 бона показа мястото на бомбата

Срещу 50 000 лева българските разследващи направиха пълна възстановка на атентата на летище "Сарафово" край Бургас. От Националната следствена служба установиха вида и мощността на взрива, но не успяха да съберат допълнителни данни кой стои зад атентата.

Единствено се доказа количеството, къде точно е била поставена бомбата и къде е стоял самият атентатор при избухването й. Възстановката бе проведена в края на април на полигон край Ихтиман. Срещу 50-те бона бяха закупени два бракувани автобуса, които отговарят по параметри на действителните, както и 11 манекена, изработени в завод "Арсенал". Те са специално направени така, че да са с материя, близка до човешкото тяло. Използван бе желатин. Като сред взрива би трябвало да бъдат с такива увреждания, каквито са получили жертвите на атентата.

На 90% възстановката бе изпълнена, категорични бяха експертите по антитероризъм. Куклите бяха разположени във и около автобусите. Разследващите бяха облекли единия манекен точно като предполагаемия терорист, който беше разположен между двата автобуса. За разлика от твърденията досега, че взривът е бил в раница на гърба му, следователите поставиха бомбата в багажното отделение на един от рейсовете. "Това, което разследващите са си поставили за цел, е изпълнено. Главата на извършителя е изхвърчала на абсолютно същото разстояние, в абсолютно същата посока, разликата е 40 сантиметра", заяви шефът на следствието Бойко Найденов.

ЕК чака още данни за извършителите

"Съдебният процес ще покаже дали може да вземем политически решения. Не можем да решим предварително. Когато станат известни извършителите, може да обмислим включването им в списъка." Така председателят на Европейската комисия Жозе Барозу отговори миналата седмица на въпрос дали Европейският съюз ще включи военното крило на ливанската шиитска групировка "Хизбула" в черния списък с терористични организации. На шестия месец след атентата България назова военното крило на Хизбула като замесена в бомбения тероризъм. В началото на февруари тогавашният вицепремиер и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов обяви, че имаме "обосновано предположение" за "Хизбула". Той обобщи, че атентаторите са от военното крило и имат канадски и австралийски паспорти, а живеят в Ливан.

Въпреки нюансите в дългоочакваното от САЩ и Израел съобщение от България световните медии предадоха, че България еднозначно е назовала членове на "Хизбула" като отговорни за атентата. С идването на новата власт външният министър Кристиан Вигенин обяви, че ролята на "Хизбула" във взривяването на автобуса е недоказана. Ден по-късно Вигенин се поправи и обяви, че позицията на България не е ревизирана, като посочи, че тя вече е била представена в работната група на ЕС, която се занимава с въпроса дали въоръженото крило на ливанската групировка да влезе в черния списък на ЕС.

ЕС трябва да ги изгони

"Раната в сърцето ми никога няма да зарасне". Това сподели приживялата атентата Гилад Коленги, която загуби съпруга си Ицхак в атентата. Тя и Натали Менаше, която споделя същата тъжна съдба, защото и нейният съпруг е убит в Сарафово, искат да знаят защо загинаха близките им. Тяхната трагедия не може да се отдели от драмата на Емине Кьосев, чиито съпруг също е сред загиналите. Нападението в Бургас е доказателство за тероризма на "Хизбула", който се ръководи от иранската революционна ислямска идеология, пресичаща много граници и засягаща много националности. Това показва спешната необходимост дейността на "Хизбула" в Европейския съюз да бъде напълно забранена. Резултатите на българското разследване на атентата в Сарафово е принос за вземането на решение от ЕС за забрана на военното крило на "Хизбула". Но е известно, че "Хизбула" е монолитно цяло, което не може да бъде разделяно на политическо и военно крило. Канада, САЩ, Холандия, а неотдавна и Бахрейн обявиха за незаконна цялата организация "Хизбула". Опитът на контратерористичните действия на взелите мерки срещу "Хизбула" страни доказва, че решителните действия срещу базираната в Ливан организация имат възпиращо въздействие срещу терористичните нападения.

Бенджамин Уейнтал, Европейски кореспондент на в. "Джерусалим пост"

Пет овчарки пазят летището

5 немски овчарки бдят на летище Бургас за сигурността на пътниците, идващи от Израел.
Акцията стартира в началото на сезона и ще остане за цяло лято. Четириногите са отлични следотърсачи и са обучени да откриват всякакви взривни вещества. Щом кацне самолет с група от Израел, охраната и униформените на летището са вдигнати под тревога на крак. Всеки ъгъл се проверява щателно, а кучетата задължително "инспектират" и автобусите, видя екип на "Стандарт". "Мерките, които сме взели, са толкова строги, че на практика е невъзможно да се промъкне терорист в района", казаха хора, ангажирани с охраната. Достъпът до терминала е блокиран със сигнални ленти. Летовниците от Израел преминават през отделен изход.  


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай