Севт III влиза в Лувъра

Показваме съкровищата си през пролетта на 2014-а в Залата на седемте камини

Севт III влиза в Лувъра | StandartNews.com

София.  Великолепната бронзова глава на Севт III и предметите, открити в неговата гробница през 2004-а, ще бъдат сред акцентите в българската експозиция в Лувъра. През пролетта на 2014-а тя ще бъде открита в прекрасната Зала на седемте камини в световноизвестния музей. Прелестите на Рогозенското и Панагюрското съкровище ще омаят международните лаици и критици, категорични са спецовете от двете страни.

В проекта влизат 145 артефакти, като сред най-сензационните от тях са тези от Казанлъшката долина на царете. Експертите от Лувъра са особено нахъсани да покажат експонати от тракийските и древноелинските съкровища. Ще бъдат експонирани различни произведения от злато, печена глина, бронз и мрамор, разкриващи високата степен на древното изкуство. Милионната публика ще види възкръснала живата история на прадедите ни от Месемврия и Одесос.

Османски ръкописи, съхранявани в Народната библиотека, също ще бъдат представени в Лувъра. Особен интерес ще провокират и предметите, открити в началото на миналия век по нашите земи от дипломат от Париж, както и по време на българо-френската археологическа експедиция в Аполония Понтика.

"Селекцията от ярки и знакови произведения, които свидетелстват за връзките на траките с елинската и другите цивилизации, ще бъде изключителна. Сигурен съм, че проектът ще бъде повече от успешен. Неслучайно сме мобилизирали всички наши екипи", категоричен е Анри Лоарет, шефът на Лувъра. През октомври е следващата му среща във френската столица с Вежди Рашидов, на която ще продължи обсъждането на грандиозната изложба.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай