Серафим избрал душите пред гората

Серафим избрал душите пред гората | StandartNews.com

След серия скандали Светият синод бе принуден да повтори вота за избор на Варненски митрополит. Нещо, което се случва за пръв път от десетилетия. Така при повторния избор на 15 декември избирателите дадоха своите гласове за Знеполски епископ Йоан, викарий на Софийска митрополия и Мелнишки епископ Серафим, викарий на Неврокопската епархия. Резултатът бе посрещнат с радост и във двете епархии което също е прецедент.А също и факта, че и двамата кандидати за поста на покойния дядо Кирил са се готвили като младежи за съвсем друго поприще. В неделя един от двамата трябва да бъде определен от Светия синод за новия владика на морската ни столица.

Епископ Серафим е роден на 4 юли - празника на САЩ. Като дете не е изкушен нито от американската мечта, нито от тази да стане духовник, камо ли кандидат за владика. Роденият в бургаското село Зорница Живко Желязков Динков завършва Математическата гимназия в Ямбол през 1992 г., а през 1997 г. взема диплома за инженер в Лесотехническия институт. И през същата година става послушник в Хаджидимовския манастир "Свети Георги".

"Всичко започна през 1995-1996 г. Тогава се роди това зрънце, което назряваше с времето с помощта на изпитания, на преценка, на срещи с духовници. Реших не да озеленявам земята, а да "озеленявам" и помагам за чистотата на душите", връща се назад във времето 39-годишният викарий на Неврокопска епархия. И влиза в манастира с ясното съзнание, че това е неговият път. През 2000 г. става монах. Неврокопският митрополит Натанаил го ръкополага за йеродякон, а след месец и за йеромонах. На 1 юли 2006 г. става архимандрит. От септември 2008 г. е игумен на Роженския манастир. През 2011 г. завършва и Богословския факултет на Софийския университет. В края на същата година е ръкоположен за мелнишки епископ и е определен за викарий на покойния митрополит Натанаил.

"За мен бе изненада номинирането ми за митрополит на Варненска епархия. Моето искрено желание обаче е дядо Йоан да бъде избран за духовен водач там. Той го заслужава. Признавам, че има вълнение, смущение, безпокойство от избора ми. Това е огромно признание. Каквото и да става, то е по Божията воля, уповавам се на тази мисъл. Ще приема всеки резултат и ще продължа да проповядвам вярата сред миряните", откровен е епископът. Наясно е, че всички сме грешни хора, а не светии. "Църквата не е застрахована от подобно нещо. Но тя самата е свята, тя е тялото Христово. Трябва да се решават проблемите в църквата, но безболезнено, а не с показ пред обществото на грешките и скандалите", смята Серафим. Признава, че монашеският живот не дава свободни минути за светски неща и за забавления. "Щом приемеш вярата, всичко светско избледнява за теб, ако си я приел искрено и от сърце. В дадени моменти изпитвам потребност да почета книга, да слушам музика, да гледам филм. Но всичко това е далеч на второ място след служенето ми на Бога", изповядва духовникът. От покойния митрополит Натанаил е научил много. "Предаде ни своя опит да служим честно и почтено на Господ. Благодарение на дядо Натанаил, царство му небесно, неговите ученици сме това, което сме като духовници и личности. На него дължим всичко", разказва епископът.

Миряните и духовниците в Неврокопска епархия не крият, че го искат за свой духовен водач. За тях Серафим е духовник, изцяло отдаден на вярата и Бога. И заради такива като него хората влизат в църквата. Затова в неделя ще стискат палци да не го изберат за Варненски митрополит.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай