Вторник,

Семейство от САЩ дари чипровски килими от 18-и век на наш музей

От: Редакция, снимка: montana24.net -
136
Семейство от САЩ дари чипровски килими от 18-и век на наш музей
A
A
A

Американско семейство, което колекционира килими - Тимоти и Пенелопе Хейс, дари на историческия музей в Чипровци три чипровски килима, произведени през 18-и век.

Килимите са издирени и закупени от антикварни магазини в чужбина, съобщи директорът на музея в Чипровци Анита Комитска пред БТА.Дарените килими са най-старите чипровски килими, които някой в България притежава, уточни тя. С тях музеят в Чипровци вече има пет килима от 18-и век. Другите два са закупени от Яков Ван Бейлен, който е нидерландец, но живее във Велико Търново и колекционира български килими и от музея в Чипровци, като парите за покупката са дарение от Красимира Петрова от Монтана.

Дарените сега килими са произведени на чипровски стан от вълна, обагрена с природни материали. Цветовете им са охра и пастелни - характерни за онзи период. Шарката е тип Бакамски, наричана и Гарибалда. Те са сравнително добре запазени, като се има предвид възрастта им - над 320 години, обяви Комитска.

През последните години колекцията на музея в Чипровци постоянно се обогатява, а интересът към чипровския килим расте. Тласък за това дава признаването на чипровския килим и технологията за изработката му за световно нематериално културно наследство от ЮНЕСКО през 2014 година.

В момента няколко килимарки в Чипровци продължават да тъкат килими на характерния чипровски стан, като поръчките осигуряват фирми на хора от Чипровци в София.

У младите момичета в Чипровци обаче липсва достатъчно желание да продължат вековния занаят на жените в града и заради това музеят в Чипровци организира различни инициативи с цел да привлече вниманието им - курсове по килимарство, ревюта на дрехи с чипровски мотиви, празници на килима и т.н.

От музея предлагат в училището в Чипровци отново да се създаде паралелка по килимарство, в която да се записват деца от цялата страна, както е било някога и така традицията за ръчна изработка на чипровски килими да не прекъсва.


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички