Село Странско иска награда за кмета-спасител

Село Странско иска награда за кмета-спасител | StandartNews.com

Димитровград. Живеещите в димитровградското село Странско настояват за награда на кмета Фильо Стоев. Те са доволни, че заради бързата му реакция са се спасили от водния ад и няма загинали, а само наводнени къщи.

Хората признават, че по-голяма част от съселяните им не искали да напуснат домовете си, но са щастливи, че кметът не им позволил да останат и евакуирал всички.

Стоев излязъл рано сутринта за лов, но видял, че дъждът не спира, а улиците са наводнени. Отишъл до близките язовири и разбрал, че водата може да прелее, след което се върнал веднага в Странско и започнал евакуация, съобщава бТВ.

Кметът се обадил на „Бедствия и аварии" – Димитровград, на EVN, за да спрат тока, след което минал от къща на къща, за да обясни на хората и да ги евакуира.

„Реших, че ако бия камбаните, ще загубя поне 20 минути", обяснява Стоев и изтъква, че не признавал, когато хората му отговаряли, че не искат да напускат къщите си.

„Старите хора са суеверни, трудно може да ги изкараш. Те са живели тук 50-60 години, младите вземат най-важното и тръгват, на старите животните са им мили. Трудно е да тръгнат, като знаят, че на една пенсия не може да изкарат", разказва жител на селото.

Почистването на наводнените къщи в димитровградското село продължава. От кметството се надяват на повече доброволци, които да им помогнат да нормализират живота в Странско.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай