Съученици и учители на Наско в шок след инцидента

Съученици и учители на Наско в шок след инцидента | StandartNews.com

С час на класния ръководител започна учебният ден в Основно училище „Никола Парапунов" в Разлог в четвъртък. Двама психолози работят с децата след тежкия инцидент с 14-годишния осмокласник Атанас М. в сряда по обяд. В час по физическо нелепа драма прати в кома момчето. Метална футболна врата се стовари ненадейно върху Наско, който бил вратар на единия отбор. На спортната площадка играели четирима съученици, останалите били с учителя Иван Дурев във физкултурния салон. За нещастие вратата зад осмокласника, който за пръв път участвал във футболен мач, паднала точно върху гравата на нищо неподозиращия ученик. Инцидентът е станал и заради силния вятър. Лекари в столичната клиника „Пирогов" се борят за живота му, детето е с тежка черепно-мозъчна травма.

„Направихме извънреден инструктаж с учителите преди учебните занятия. В първия час на децата бе обяснено, че имат не само права, но и задължения. Става въпрос за поведението им в района на училището, за да не се поставят под заплаха живота и здравето им. В класа на пострадалия ученик са две психоложки – училищната и нейна колежка от общината", заяви днес директорът на Регионалния инспекторат по образование в Благоевград Ивайло Златанов, който е в града от вчера. Едно от момчетата, които играли заедно с Наско, не е дошло на училище. То е в шок и е останало в дома си в село Добърско. „Ще го посетят вкъщи директорката Даниела Пелтегова, класната му и една от психоложките. Най-важно е да се погрижим за децата и за тяхното психическо здраве в този труден момент. Искам да подчертая, че целият учителски колектив е в стрес, силно притеснени са всички преподаватели, стъписани са и те, и учениците. Училището е едно от добрите в Пиринския край, не заслужаваше подобен тежък инцидент", каза още Златанов. Учителят по физическо Иван Дурев е в „Пирогов" в София, той придружил Наско с линейката. До детето е и майка му, баща му е международен шофьор и го чакат да се върне в страната. Минути след инцидента преподавателят отрече Наско да е висял на вратата и това да е предизвикало инцидента. „Той е висок колкото вратата. Никога не е играл футбол, направи го за първи път. Не знам какво стана, всички сме в шок. Цялата врата рухна върху момчето", успя да каже учителят по физическо.

Никой не е подозирал за опасността да падне вратата. Тя се държи от укрепителен елемент за външната метална мрежа. Въпросната връзка обаче липсва, най-вероятно е открадната. Спортната площадка е изградена преди 5 години, тя е с изкуствена настилка. Направена е по проект, приета е без забележки от финансиращия орган. „Предали сме я за експлоатация на училището. Целта ни бе да има къде да спортуват децата. Никой не е допускал, че може да се случи такъв тежък инцидент", заяви кметът на община Разлог Красимир Герчев.

„Ще имам среща с градоначалника, за да обсъдим статута на тази площадка. Тя се ползва и от ученици, и от други жители на града – след учебно време и в почивните дни. Директорката ми сподели, че често външни лица влизат вътре и играят дори в учебно време. ще искам ясни правила за ползване, стопанисване и поддържане. Лошото е, че ще го направим след този тежък инцидент", допълни Ивайло Златанов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай