САС върна на работа кмета на Своге

САС върна на работа кмета на Своге | StandartNews.com

София. Кметът на Русе, който бе отстранен от работа заради обвинение за престъпление по служба, може да се върне на работа. Това стана ясно след като Софийският апелативен съд (САС) отмени определението на по-долната съдебна инстанция, съобщи БГНЕС.

Апелативните магистрати прецениха, че няма нужда от продължаване на действието на мярката за отстраняването му от длъжност. Една от причините за това е, че до момента по разследването са извършени необходимите действия. Събрани са 73 тома материали и към момента заключения на вещи лица. Така дали е или не е кметът на работа, не влияе на разследването. Жоро Цветков е отстранен от около 6 месеца и САС не намира тази мярка да продължава до максималното предвидено в закона. Определението на САС е окончателно. Самият кмет не бе на заседанието днес. Адвокатът му обясни, че определението трябва да влезе в сила и принципно веднага трябва да се върне. Тъй като днес е последният работен ден, той предположи, че на 5 януари Цветков ще се върне на работа.

Адвокатът Петър Спасов обясни, че са разпитани много свидетели – всички настоящи и бивши служители на общината. За 73-те тома по делото, защитникът каза, че това са иззетите материали на общината. "Тук това е притеснителното, че това са документи, с които общината би трябвало да работи. По този начин се спира дейността на общината, а общината има проекти, които са предвидени преди години – те се изпълняват, участва в еврофондовете и т. н. Това е притеснително, че самата община в този момент откакто е отстранен, функционира, но на едно много ниско ниво. Това е лошо за самите граждани на общината, както и за държавата", заяви Спасов.

По искане на Софийска окръжна прокуратура на 2 юни 2014 г. кметът на Община Своге Жоро Цветков бе отстранен от длъжност с определение на Софийски окръжен съд.

Спрямо Цветков е образувано досъдебно производство за извършено престъпление по служба за това, че в периода от 09.01.2011 г. – 22.07.2013 г. при условията на продължавано престъпление е нарушил служебните си задължения, визирани в Закона за местното самоуправление и местната администрация, във връзка с организирането и изпълнението на общинския бюджет, както и за нарушения на Закона за обществените поръчки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай