Само 136 000 коли в София с екостандарт

Само 136 000 коли в София с екостандарт | StandartNews.com

София. От всички 950 000 моторни превозни средства, регистрирани в София, само за 136 000 коли сме получили данни от КАТ, че са с евростандарти, т.е. ще може да ползват 50% и 60% отстъпка. Това обясни Дончо Барбалов, зам.-кмет по финансите на София. До седмица Столична община ще пусне на сайта си информация колко данък дължат за т.г. собствениците на коли, регистрирани в София.

 

Който не се открие в списъка, а е сигурен, че притежава евростандарт и иска да ползва по-висока отстъпка, трябва да си набави необходимия документ от официалния вносител. Кметове призоваха преди дни Асоциацията на производителите и оторизираните вносители на автомобили да не взимат такса за издаване на документа. В противен случай данъчната отстъпка ще се обезсмисля, предупредиха те. От тази година е променено изчисляването на отстъпката за колите. Ако те са с мощност до 100 к.с. или 74 киловата, ползват 60% намаление при притежаване на екостандарт Евро5 и Евро6. За Евро 3 и 4 отстъпката е 50%, а ако имат катализатор, но не и екостандарт - 40%. Досега намалението на данъка беше 50% за всички коли с катализатор, независимо дали са с екостандарт.

 

Столична общината вече е договорила с лизинговите фирми да попълнят липсващите данни за автомобилите на лизинг, така че техните ползватели да са спокойни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай