Съдът проверява здравословното състояние на Доган

Нападателят на почетния председател на ДПС Октай Енимехмедов остава зад решетките

Съдът проверява здравословното състояние на Доган | StandartNews.com

София. Софийският градски съд поиска да му бъдат предоставени всички медицински документи за здравословното състояние на Ахмед Доган, след като той за пореден път не се яви като свидетел на делото срещу нападателя му Октай Енимехмедов.

На заседанието в сряда бяха разпитани други свидетели. Не се яви и настоящият председател на ДПС Лютви Местан, тъй като не е бил открит, за да му бъде връчена призовка.

Енимехмедов ще остане в ареста, въпреки че няма реална опасност да се укрие, реши още съдът.

Във вторник в съда е бил представен болничен лист, че Ахмед Доган е болен и няма да присъства на заседанието в сряда. Заради подобен случай делото вече беше отлагано веднъж през август, когато съдът постанови на следващото заседание той да бъде доведен принудително. Поради нов болничен лист през септември обаче това беше отменено.

Междувременно почетният председател на ДПС подаде заявление, че се отказва да бъде конституиран като частен обвинител и граждански ищец и се отказва да търси обезщетение от нападателя си. Така съдът даде ход на делото.

Настоящият лидер на ДПС Лютви Местан пък обясни в парламента, че вероятно не е бил открит от призовкарите заради мюсюлманския празник „Курбан Байрям", но допълни, че ако бъде призован редовно, ще се яви в съда.

Един от разпитаните беше бившият градски прокурор на София Николай Кокинов, който свидетелства, че Енимехмедов му казал как искал да „гръмне" Ахмед Доган. Самият обвиняем обаче отрича да е искал да го убива.

„Към оня момент, може да съм тълкувал смисъла, който е вложил Енимехмедов, по един начин, сега по друг. Да оставим съда да вземе решение. След разговора с Октай Енимехмедов сметнах, че би следвало да започне разследване по тази квалификация, по която сега се гледа", обясни Кокинов.

Той обясни, че когато е видял Енимехмедов той е бил окървавен, но не знае кой го е удрял. Според него съдът да реши дали е правилно, че присъстващите делегати са изпълнили гражданския си дълг.

„Не бива да съдите прекалено строго и тези хора, които са се опитали да неутрализират, според тях, един агресор по отношение на техния лидер. Дали са превишили правомощията си, да оставим този въпрос на прокуратурата", каза още Кокинов.

Когато е видял Ахмед Доган, са му мерели кръвното, бил е с навити ръкави и само са се поздравили.

Делегатът на конференцията на ДПС Танер Али от своя страна каза, че му е направило впечатление, че при режима за пускане на делегати за първи път няма скенер. Той заяви, че не знае как се е появил пистолетът, но го е видял насочен към Доган и е чул три щраквания. По думите му всички са станали на крака и са отишли на сцената, за да помогнат да не избяга извършителят. Викали са да го задържат да не избяга, и са очаквали да му се сложат белезници. Пред съда Танер Али каза, че е изпълнил гражданския си дълг.

Третият свидетел Джейхан Ибрямов разказа в съдебната зала, че е бил натоварен с организацията на конференцията на ДПС през януари. Имало е около 2000 души на конференцията - хиляда делегати и останалите гости. Имало е частна охранителна фирма, а Националната служба за охрана (НСО) не е имала скенер.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай