Съдът отмени единната сметка на данъчните

През следващите дни продължава да се плаща по досегашния ред, заявиха от НАП

Съдът отмени единната сметка на данъчните | StandartNews.com

София. Единната сметка на НАП, по която се превеждат всички данъци и осигуровки, беше отменена от Конституционния съд (КС). Решението e взето с 8 на 2 гласа, а в сряда бяха обявени мотивите.

Според КС с единната сметка се създава заплаха за правата на осигурените граждани. Причината за това е, че с единната сметка човек може да внесе пари за пенсия, безработица и болест, а всъщност със сумата да бъдат погасени данъчни задължения. В мотивите си съдът посочва, че не може задължението да се плащат данъци да се противопоставя на правото на осигуряване.

Единната сметка беше въведена от началото на 2013 г. по настояване на бизнеса, тъй като всяка година фирмите плащат милиони за банкови платежни нареждания за внасяне на данъци и осигуровки. В края на 2012 г. обаче депутати поискаха от съда единната сметка да бъде отменена. Според тях с нея се отнема правото на избор на гражданите кои от задълженията си да погасят по-напред, а преведените пари по сметката погасяват най-старото задължение.

Имаме разработени няколко варианта за реакция, заяви финансовият министър Петър Чобанов. По думите му сигурно ще се наложат бързи законодателни промени. "Вече сме разговаряли с председателя на парламента Михаил Миков за бърза реакция по приемане на промените, така че да се минимизира рискът от хаос с превеждането на публични задължения", обясни Чобанов. През следващите дни плащането на данъци ще продължи по досегашния ред - чрез единната сметка, заявиха от НАП. Решението на КС ще влезе в сила три дни след като бъде обнародвано, като се очаква това да стане до 2-3 седмици. Дотогава продължава действието на единната сметка, а успоредно с това ще бъдат подготвени промени в законите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай