Събарят призрачна къща на пътя към Златни пясъци

Събарят призрачна къща на пътя към Златни пясъци | StandartNews.com

Призрачната къща, която стряска туристите на изхода на Варна в посока курорта Златни пясъци ще бъде съборена. Кметът Иван Портних разпореди сградата да бъде срутена. Двуетажната постройка се води на адрес бул. „Княз Борис І" 131, необитаема е и представлява реална опасност за минувачите.

До нея има едноетажна сграда, също в много лошо състояние, която също ще бъде съборена. И двете не подлежат на реновиране и ремонт. Собственици на постройките са две физически лица и една фирма. Според заповедта те трябва да ги съборят доброволно до края септември, като преди това обезопасят района и съгласуват с общината действията си. Ако в посочения срок не предприемат никакви действия, сградите ще бъдат съборени принудително. Призрачната къща е познатата от миналото вила „София". Тя е с прекрасен панорамен изглед към морето и Варна.

Купена от англичанин през 1931 г. Сградата която ще отиде в историята всъщност има доста заплетено и интересно минало, носещо отпечатъка на няколко епохи и събитията, които са определяли съдбите на собствениците й през годините. Първият й собственик е англичанинът Дъглас Янг. Няколко години по-рано той е пристига в София като консул на Великобритания. През 1950 година е отчуждена от държавата.

Превърната е в почивна станция на командването на военноморския флот. През 1971 г. става база на Министерството на здравеопазването и научна станция за развитие на знанията за курортното дело и физиотерапията. Имотът е реституиран през 90-те на единствения наследник на Янг. През 1997 г. обаче умишлено е подпалена. Щетите от пожара са огромни, а за реставрацията й няма достатъчно средства. Така красивата вила "София" се превръща в призрачната къща, която стряска туристите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай