С прокурорска заповед евакуираха две села в Добричко

С прокурорска заповед евакуираха две села в Добричко | StandartNews.com

Добрич. Пълна евакуация се провежда тази сутрин с прокурорска заповед на жителите на добричките села Одринци и Долина, заяви министърът на вътрешните работи Веселин Вучков, който заедно с колегата си Ивелина Василева, главния секретар на МВР Светлозар Лазаров и шефа на националните пожарникари Николай Николов участва в заседание на кризисния щаб в Добрич.

Пред журналисти министър Вучков заяви, че се извършва евакуация с цел превенция, опазване живота и здравето на хората от двете села. "Непрекъснато се наблюдава ситуацията. В момента на евакуация и в двете села има по два екипа, а след като тя приключи, денонощно в селата ще дежурят по три полицейски екипа, за да се опази имуществото на хората. Евакуацията може да продължи няколко дни", заяви Вучков. Ивелина Василева каза, че само за денонощие притокът към язовир "Одринци" е спаднал от 8 см в час на 1 см в час. "Обемът на язовир "Одринци" е 24 милиона кубика. Към момента все още свободни са 4 милиона кубика и водоемът не е на критична кота.

През изпускателя контролирано се изпускат по 2 л/сек. Колегите непрекъснато поддържат връзка и с колегите от област Варна като се следи потокът на язовирната каскада. Направена е пълна мобилизация и процесът протича при пълен контрол", каза Василева. На въпрос на "Стандарт" обмисля ли се обезщетение на земеделски стопани и животновъди, ако бъдат засегнати от източването на язовира, министър Василева увери, че земеделските дирекции събират актуална информация и има готовност при нужда и нанесени поражения пострадалите производители да бъдат обезщетени.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай