С 200 души е надвишен капацитетът за бежанци в „Овча купел"

С 200 души е надвишен капацитетът за бежанци в „Овча купел" | StandartNews.com

София. В Столична община има център за настаняване - в „Овча Купел" за около 800 души. Капацитетът е превишен – настанени са над 1000 души. Това каза на заседание на Столичния общински съвет Йорданка Фандъкова, кмет на Столична община.

"Правителството взе решение за още 2 центъра – във „Враждебна" и „Военна рампа", поясни столичният кмет. Общинският съвет не може да остане встрани, обясни Фандъкова.

На 19 септември проведохме среща и изразих становището си. Държавата е изправена пред предизвикателство за настаняването на бежанци. Безспорно това е важен хуманитарен ангажимент на държавата. Идват студени месеци. Трябва да се мисли за сигурността на хората, които живеят в близост до центровете. Столичната община има сериозно отношение, защото тези хора пребивават на наша територия и възникват проблеми, които изискват ресурс. Необходим е държавен ресурс", посочи кметът Фандъкова.

"През последните седмици се е увеличил броят на престъпленията в местата, където има бежанци. Те са дребни престъпления. Проведох срещи с граждани, които живеят в близост. Те са притеснени от проблемите, които възникват. Към момента в центъра в „Овча купел" са настанени 1026 души, във „Враждебна" – 400. От вчера започна настаняването във „Военна рамка" – до момента са настанени 50 души. Разположени са патрули около центровете. Поискала съм от министър Йовчев - да подсили състава в районните управления. Постоянна охрана и осветление има на Ларгото. Възстановяваме осветлението в центъра на район „Овча купел". Всички мерки, които взимаме, са, за да осигурим сигурността на гражданите. С влошаването на метеорологичните условия, нуждите на бежанците ще се увеличат", каза още столичният кмет Фандъкова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай