Рязко покачване на ксенофобията сред българите

Рязко покачване на ксенофобията сред българите | StandartNews.com

София. По принцип България е статистически една от най-толерантните страни по отношение на чужденци. Само за последната година обаче изследване отбелязва рязко покачване на ксенофобията сред българите.

Тревожните резултати от анкета обяви социологът Кольо Колев, директор на агенция „Медиана" по време на кръгла маса по проблема с бежанците и миграцията в ЕС. Според изследването, проведено от агенцията, 15% от българите заявяват, че одобряват насилието над чужденци през последните седмици.

Колев категоризира статистиката като изключително опасна и вещаеща сблъсъци между българи и чужденци. 20% искат искали и затваряне на границата. По думите му, това, което притеснява хората, е ненаказаната битова престъпност, високата ромска престъпност, безработицата, намаленият жизнен стандарт.

„Българите разглеждат бежанския проблем не като временен проблем, а като траен проблем – че те ще останат тук, ще се оформи нова маргинална група в населението. Общественото мнение е, че бедна България е нагърбена с чужди проблеми, на големи геополитически играчи", поясни още експертът.

Изводът на агенция „Медиана" е, че в последно време ксенофобията в обществото става все по-осезаема, нараства и чувството на безпомощност. „Страхът ражда чудовища", коментира още Кольо Колев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай