Русофил поема българите в чужбина

Сменят директори на НОИ в страната, решават и за шефа им до месец

Русофил поема българите в чужбина | StandartNews.com

София. Председателят на фондация "Славяни" проф. Захари Захариев е най-вероятният нов шеф на Държавната агенция за българите в чужбина. Това потвърдиха за "Стандарт" високопоставени източници от БСП. Кадровата смяна е одобрена и от Министерския съвет. В момента председател на Агенцията за българите в чужбина е Росен Иванов. Очаква се премиерът Пламен Орешарски да разпише скоро заповедите за освобождаване и назначение. Проф. Захариев е член на БСП и от години работи в тясно сътрудничество с много български неправителствени организации от чужбина, коментираха запознати. И е известен с проруската си ориентация.

Кадрови промени предстоят и в Националния осигурителен институт (НОИ). Но в средния ешелон, уточниха лаконично източници от правителството. Все още не е ясно и дали сегашният шеф на НОИ Бисер Петков ще запази поста си засега. Евентуалната му смяна обаче е в много суров вариант, за разлика от шефове на местни подразделения в НОИ. Те ще станат факт до средата на септември.

От БСП са категорични, че ще спазят и поетите ангажименти за облекчаване на възможностите за придобиване на права за пенсия на лица, които нямат достигащите 2 години трудов стаж или възраст. Все още обаче не е ясно дали ще се промени периодът за осигуряване преди излизане в майчинство. В момента той е 2 години. Има идея да стане 18 месеца, но тя не е съгласувана с управляващите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай