Руски учен: Идва малка ледена епоха

Топлият период в Арктика е приключил и климатът се е обърнал към студения цикъл

Руски учен: Идва малка ледена епоха | StandartNews.com

Не глобално затопляне, а малка ледникова епоха чака човечеството. Алармата би  академикът  от Руската академия на науките Генадий Матишов. Океанологът е научен директор на Южния научен център на Руската академия на науките.

ВИЖ ОЩЕ: Обвиниха Бил Гейтс и за сибирския студ

В интервю за " Российская газета"  ученият каза, че ако привържениците на теорията за глобалното затопляне са били прави, ледът в Арктика вече би се стопил.

Според него топлият период в Арктика е приключил и климатът се е обърнал към студения цикъл. Необичайно топлата зима от миналата година в Централна Русия не бива да ни обърква, сигурен е Матишов. Ученият припомни, че през същия период студове покриха Северна Америка, а в Близкия изток валя сняг.

"През последните 15 години заливът Таганрог е покрит с лед средно 54 дни в годината. За юг това е необичайно много и е по-близо до застудяване", добави Матишов, отбелязвайки, че е необходимо да се съсредоточим върху данни за сто години.

Ученият призова да обърне внимание на Антарктида.  Матишов посочи, че климатът е цикличен, но сега има застудяване, а не затопляне. Това се доказва от дисбаланса на климата в европейската част на Русия: студена зима, суша, пожари, интензивни валежи.

"Придвижваме се към Малката ледена епоха. Но тя ще дойде след хиляди години. Такива промени не се забелязват за човешкия живот, а само за епохите", заключи ученият.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай