Рупите чакат хиляди за годишнината на Ванга

Рупите чакат хиляди за годишнината на Ванга | StandartNews.com

Пророчицата станала кръстница на 5000 деца

Отиде си преди 20 години, но местните вярват, че им помага и от отвъдното

Хиляди се очакват да пристигнат днес в Рупите за 20-ата годишнина от смъртта на Ванга. Пророчицата, при която приживе върволицата от хора рядко секваше, си отиде на 11 август 1996 г. Свещеници от Петричка духовна околия ще отслужат панихида и заупокойна литургия на гроба на Ванга, където поклонниците ще запалят свещ. "Не плачете за мъртвите! Те не обичат да се плаче за тях. Това да го знаете от мен", казва тя самата през 1979 година. "Тук е нейният дух, тя ни помага и от отвъдното, не ни е оставила", твърдят жители на съседните села.

"Рупите ке станат българският Ерусалим!". Тези пророчески думи на Ванга се доказват с всяка изминала година. Защото на мястото прииждат хора всеки ден. Няма делници, няма празници. На паркинга пред манастирския комплекс винаги има автомобили и автобуси. А сред посетителите са и невръстни деца, и старци. "Това никак не е случайно, защото мястото наистина е магнетично. Усеща се силната положителна енергия на пророчицата. Духът на нашата леля Ванга не е изчезнал нито от Рупите, нито от Петрич. Тя все ни повтаряше да правим добро, за да има добро за всички, че

с доброто ще дойде спасението

твърдят жители на село Рупите. По техни груби сметки прочутата петричанка е била кръстница на близо 5000 деца. "Носеше любовта на Бог у себе си и затова беше толкова близо до него", вярват местните. Ванга подчини своя живот в помощ на хората и затова винаги ще е жива и ще пребъде с всяка следващо поколение, допълват те. Смятат, че тя продължава да дава духовен кураж и надежда на много хора, затова миряните идват тук с благодарност и преклонение към живота и делото й. За хората тя е свят човек. За нас личности като Ванга, като Петър Дънов са духовните дарове на България, които още не сме осъзнали и признали, споделят чакащи на опашката да влязат в къщата на Ванга в Рупите.

Ден преди отбелязването на 20-годишнината от кончината на ясновидката посетителите видяха и изографисания купол на храма "Света Петка Българска". Двама художници - Атанас Атанасов, който е ученик на академик Светлин Русев, и Станимир Желев, цяла седмица работиха от сутрин до вечер. И изобразиха върху купола Света Троица Новозаветна. Вижда се Исус Христос с дете на ръце и гълъб в краката му - Отец, Син и Свети Дух. Преди да започнат да творят обаче забелязали, че основата на тавана е повредена. Наложило се да се отстрани старата мазилка и да се направи съвсем нова.

Това бе знак от Ванга, тя така е искала да стане

Да се свали старата мазилка и да се направи върху й нова, за да е по-здраво, по-стабилно. Тя ни помогна да го направим, вярваме в това", смята Атанас Атанасов.

Преди две седмици пък бяха поставени две икони, нарисувани от академик Светлин Русев по заръка на пророчицата. Едната изобразява молитвата на Христос в Гетсиманската градина, а другата показва ангел господен, който съобщава на Дева Мария благата вест. Първата е на южната стена, а втората - на северната стена на храма. Иконите са с големина 1,60 на 1,60 м.аФондация "Ванга" прави всичко, за да запази и развие мястото. "Искаме тук човек да забрави за грижите и проблемите, да няма никакви лоши помисли. Защото едно от посланията на баба Ванга към нас е: "Да не се карате, ами да се обичате, че всички сте мои деца!", казва управителят на комплекса Серафим Иванов.

Ритуалната зала пред завършване

Всеки момент ще заработи и ритуалната зала в комплекса "Ванга". Довършва се иконостасът, всичко друго е готово. Помещението ще отвори врати и в него ще се правят кръщенета, венчавки, ще има и неделно училище. "Непрекъснато се увеличават хората, които искат тук да кръстят децата си или да се венчаят. Идват от цялата страна", казва управителят Серафим Иванов. Петте сгради с площ 780 кв. метра са във формата на подкова зад и около църквата и се строят само с дарения. Постоянно хората, които посещават святото място, оставят пари. Някои дори не искат да си кажат имената. И доста руснаци се включват със средства за благородното дело. Най-често се даряват по 100, 200 лева, най-много до 500 лева. Миряни дават икони, че и моторни косачки, различна градинска техника. Фирми пращат работници, осигуряват необходимите за строежа материали. Най-трогателни са жестовете на бедни, обикновени хора, които вадят по 1, 2 или 5 лева. Тези дарения са най-ценни, защото дарителите ги отделят от залъка си.

Изложбената зала отдавна отвори врати за посетители. В другите постройки има 10 стаи за нощувки с общо 30 легла.
"В тях миряните ще могат да останат само за по една вечер. Наистина, мястото тук е прекрасно за отдих, но нека хората не си мислят, че това ще е едва ли не почивна станция или хотел. Целта е поклонниците, които идват от далечни краища, да имат възможност да се подслонят до храма на леля Ванга", твърдят служители на манастирския комплекс.

Къщата музей разказва живота й

Къщата музей "Ванга" на прочутата пророчица в Петрич ще работи с удължено работно време. Тя ще отваря врати за посетители от 09,00 часа сутринта и ще затваря чак в 18,00 часа тази събота и на 11 август. В съботния ден край гроба й в местността Рупите е панихидата по повод 20-годишнината от нейната кончина. Ванга напусна този свят на 11 август 1996 г., затова е на тази дата музеят ще работи повече.

По-голяма част от живота си пророчицата прекарва в тази сграда, улицата преди години бе кръстена "Ванга". И до днес всичко е запазено в оригиналния си вид, без да бъде размествано или променяно. Къщата бе превърната в музей и отвори врати за посещения на 5 май 2008 година.

На първия етаж се намират стаята за молитви на ясновидката - неин личен параклис, в който тя всяка сутрин и вечер се е молила. Сред многото икони в тази стая има една по-специална - тази на Света Богородица, за която се твърди, че изпълнява желания. На този етаж е и кухнята, в която през 80-те години пророчицата е приемала посетители. Хората са се редили на опашка пред оградата, а на входа на къщата е имало полицай, който да следи за реда.

На втория етаж се намира Белият салон, в който Ванга е приемала видни посетители, като всичко в интериора е подбрано по неин вкус.

От години къщата музей се е превърнала в значимо и обичано от хиляди хора място, където са събрани енергията и духът на Ванга.

"Тук са идвали туристи от Китай, Индия, Япония, че и от Австралия. Всички са впечатлени от живота и делото на леля Ванга. Щом се откри къщата музей, започнахме да събираме спомени за нея от всички хора, които са контактували с пророчицата. Целта ни е да обогатим фонда на музея", разказа уредничката Севда Георгиева. "По-старите хора предават спомените си за Ванга на своите внуци, които ги записват и после ги предават при нас", допълни тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай