Румънци блокираха "Маказа"

Румънци блокираха "Маказа" | StandartNews.com

Хиляди румънци блокираха "Маказа" на път за Гърция. И от двете страни на границата с южната ни съседка в неделя се извиха километрични опашки от недоволни туристи. Причината за наплива се оказа масирана информационна кампания по румънските медии. В нея се казва, че това е най-краткият и удобен път до почивката на Бяло море.

Само за едно денонощие през "Маказа" към Гърция са преминали над 13 000 автомобила, 80% от тях са били с румънска регистрация, отчетоха граничарите. В България пък за това време са влезли над 6 хиляди коли. Пунктът не е пригоден за такъв натоварен трафик, категорични са граничните полицаи. Срив в паспортната проверка на гръцка територия допълнително забавила преминаването. За опашките допринасят и претърсвания на някои от колите, казват хората.

Обслужването на едно гише със съвместен контрол от български и гръцки служители облекчава донякъде натоварването, но това не е достатъчно. В същото време недоволстват и кърджалийци заради огромните колони с коли, които се извиха в града им.

Очакванията са през летния сезон пунктът да бъде още по-натоварен. Повече коли ще има само на ГКПП Кулата. Заради това областният управител Бисер Николов е поискал да бъдат построени две допълнителни ленти на граничния пункт. Те би трябвало да поемат увеличения трафик през активния сезон, а след това и потока от ТИР-ове. Очаква се камионите да тръгнат през "Маказа" съвсем скоро.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай