Роклите никога не излизат от мода

В различните краища на света дрехите имат своите отличителни белези, които ги правят различни от всички останали

Роклите никога не излизат от мода | StandartNews.com

Още от миналото основен белег на женствеността е бил стилът и облеклото на дамата. Роклите както и високите обувки винаги са били един от поводите, които допринасят на женското самочувствие. В днешно време този тип облекло е предназначено само за жени, но не винаги е било така. Най-разпространени били туниките, които се носели независимо от пола и възраста. Разлика се откривала само в материалите и дължината. Материалът, от който се шиели дрехите, показвали от каква класа произхожда този, който ги носи. Срещали се дрехи от шикозна коприна сред аристокрацията до груб чувал сред обикновените по-бедни хора.

Роклите също са извървели пътя на своята еволюция. В различните краища на света дрехите имат своите отличителни белези, които ги правят различни от всички останали. Например в Древен Египет хората се обличали с ефирни и леки дрехи, направени от лен, именно заради високите температури. Там се шиели дълги бели рокли и с различни варинати около врата и над гърдите. В гробниците са откривани рокли с различни по вид презрамки – кръстосани, дебели и тънки, но най-характерното е било голите рамене, а около кръстът им да има различни по цвят колани. С времето стилът им се променял. Ставали по-разкроени, шиели се ръкави, които могат да се поставят и свалят като допълнение към роклята. Характерно е било V-образното деколте и бродерии, което наблюдаваме и върху старите египетски стенописи.

През Средновековието дамите, живеещи в европейските ддворове, желаели все по-скъпи и изисккани платове за дрехи. Кръстоносците носели различни по вид тъкани, с различна мекота и пъстрота, която радвала женската аудитория вв двора. Това довело до промяна в модата по това време, роклите станали затворени и строги, заради принципите, които преобладавали в обществото.

Ренесансът е периодът, в който се наблюдава разцвет с литературата, изкуството, музиката.... и модата! Наблюдавали са се широки ефирни рокли, с големи рамене и издути ръкави. Това е ерата на кинолината, изобретена именно по време на Ренесанса. Една от най-известните модни икони на своето време е била Елизабет I. Дори мъжете са подражавали на модните ѝ тенденции – носили са корсети, подчертаващи талията. Винаги е носела със себе си ветрило като аксесоар, изработено от пера и украсено от камъни и бижута. Масивните рокли се откроявали с красиви акценти – къдрави яки и буфон ръкави. Модерни стават и горните дрехи, отличаващи се с големи и остри форми. Те успявали да допълнят и завършат красивата визия на дамата. Роклите са шити в ярки цветове с бродерии, а бижутата били масивни и пищни, носещи аристократичен дух.

Повече за роклите може да откриете тук:  https://www.chickitta.com/категория/рокли/

През 20-ти век модата се обновява и преминава към един нов етап. Женското тяло вече не се крие зад дълги ръкави, широки рокли и високи яки. Модата се отказва от корсета и акцентира върху по-свободните рокли с дъжина от коляното до земята. Не изпъкват гърдите, бедрата и дори често коленете са скрити. Жените завършвали визията си с красиви бижута, а дрехите си украсявали с различни бродерии. През 40-години модерни стават роклите на цветя с малки яки. Втората световна война внася драматизъм дори в стила и модата. Жените са носели униформи, а роклите са шити с оскъдица от плат. След края на войната, жените с радост се връщат към роклите. От 60-те години модата празнува сексуалната революция и се отказва от това да крие съвсем женското тяло. Жените започват да носят различни по вид рокли, които подчертавали талията и гърдите им. Носели къси и дълги рокли, с дълбоко или с по-прикрито деколте, с дебели или тънки презрамки или изобщо без презрамки. Женската красота не оставала скрита от света. 70-те се характеризират с навлизането на кънтри стила, а през 80-те повтаряха модели от старите ленти, както и се създаваха шокиращи, агресивни и ярки модели на рокли.

Съвременността не затваря модата в рамки. Шиенето на рокли и всякакви дрехи се превръща в занаят, в който въображението и експериментът са основни. Създават се рокли с бродерии, с цветя, с животни, с човешки образи, разкроени, прилепнали по тялото, такива в ярки и тъмни цветове и какво ли още не. Всичко, за което можеш да си помислиш – то може да бъде сътворено. Това е стихията на жената – облеклото! Няма нищо по-красиво от жена, облечена в рокля, която да подчертава нейната женска същност. Истината е, че независимо от облеклото ѝ, жената винаги е прекрасна, но една красива рокля никога не е в излишък!

Източник: Chickitta

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай