Рокади и повишения в църквата

Рокади и повишения в църквата | StandartNews.com

София. Кадрово напрежение цари сред висшите свещеници. Архимандрит Теоктист, който представлява църквата ни в Москва, е вероятният нов викарий на Столичната митрополия, научи "Стандарт" от близки до синода източници. Уставът на БПЦ допуска подобна длъжност да се изпълнява временно и от духовник с по-нисък сан.

 

Предстоящият избор на Русенски митрополит обаче ще наложи още рокади и нови назначения, особено ако сегашният главен секретар на синода епископ Наум спечели битката край Дунав. За негов заместник на длъжността се спряга архимандрит Дионисий, сега завеждащ отдел "Богослужебен" в синода. Владиците обсъждат възможността викарият на Видинска епархия - епископ Сионий, да наследи епископ Борис като игумен на Бачковския манастир, а протосингелът архимандрит Антим да поеме ръководството на Семинарията в София, което обаче ще "оголи" митрополията.

 

При всяко положение се очакват нови епископски ръкоположения, тъй като след избора на Русенски митрополит БПЦ ще остане реално с 8 достоизбираеми епископи, след като бачковският игумен Борис, Игнатий Проватски и Павел Левкийски са поставени под запрещение, а Теодосий Деволски и Константин Маркианополски са надхвърлили 70-годишна възраст.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай