Рок, заря и боб за Богородица

В Хасково варят курбан за "Гинес"

Рок, заря и боб за Богородица | StandartNews.com

Хасково. Рок и боб чорба ще леят днес в чест на Божията майка. От Варна до Хасково българите почитат Успение Богородично. В морската столица празникът е двоен. 15 август е денят на Варна. Затова, докато вчера в Хасково например варяха "богородичен боб" за Дева Мария, в Морската градина гласяха сцена - за легендата на "Юрая Хийп" Джон Лоутън, който ще забива от 22,30 ч днес, заедно с формацията "Проект Бийтълс". 

Три дни и нощи ще продължи маратонът за Богородица край морето. Купонът започва с много рок. И варненци се надяват, освен Джон Лоутън, жици на входа на Морската градина да опъне и кметът Кирил Йорданов.

Градоначалникът вече го е правил - преди 2 г., когато шашна публиката с яки сола на китара. Децибелите ще отстъпят на по-лиричния саунд в Летния театър. Там пеят Йорданка Христова, Маргарита Хранова и Васил Найденов. Входът е свободен, а театърът ще се пука по шевовете, убедени са организаторите.

Най-малките също са поканени на празненствата - те ще се забавляват с Богдан Томов на сцена "Раковина" в детската градина. Купонът в култовия квартал "Владислав Варненчик" пък ще се точи чак до събота. Джон Лоутън обаче няма да забива там. Районният кмет Неделчо Михайлов ще връчи микрофона на Софи Маринова. А навръх 15 август Варна ще се поздрави за празника си с 15 минути заря.

В другия край на България пък - Хасково, ще пеят само свещениците от местния храм "Успение Богородично". Приготовленията за големия празник започнаха още вчера. От незапомнени времена миряни доброволци се събират в двора на църквата на 14 август, за да стъкмят "богородичния боб" за храмовия празник. И по първи петли вчера голямото готвене започна.

"Всичко трябва да се прави бавничко и с мерак. Фасулът трябва да стане хубав, защото ще се раздава за Богородица за здраве", обясняваха шътавите домакини. Чорбата се вари, купените от миряните. "Така раздаваме един вид за здраве", обясни Христа Христова, докато се суетеше около 13-те казана с боб.

Чорбата глътна 50 кг фасул, около 10 кг чушки, 20 кг домати и 10 кг лук. И торби с магданоз, чубричка и, разбира се, джоджен, без който фасулът не става. "Най-важното е гозбата да е без мазнина, защото когато се прави, все още вървят строгите богородични пости", наставляваше най-възрастната сред бабите 85-годишната Петра Авджиева. След 4-5 ч на огъня, в късния следобед отец Антоний от църквата "Успение Богородично" освети чорбата и я раздаде на миряните.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай