Режат измамници в застраховането

Режат измамници в застраховането | StandartNews.com

Въвеждат се нови правила, които ще премахнат редица измамници в застраховането. Това ще стане, след като парламентът приеме подготвения от КФН нов кодекс за застраховането, който беше пуснат за обществено обсъждане от МФ.
Един от проблемите, които ще бъдат решени, е с посредниците - измамници. В практиката имаше случаи, при които посредници продават полици, но не уведомяват за това застрахователя, а задържат платените пари за себе си. А когато се стигне до плащане на обезщетение от застрахователя, казват, че такава полица при тях въобще няма и съответно не дължат нищо. В проекта за нов кодекс изрично се посочва, че когато посредник продава полица се счита, че платената по нея вноска е получена от самия застраховател. Така застрахователят няма да може да откаже плащане на обезщетение с обясненията, че не знае за полицата и не е получил вноските по нея. Освен това се въвежда изискване всеки ден посредникът да дава информация на застрахователя по електронна поща за всички получени премии по полиците. Самите премии пък трябва да се превеждат от посредника на застрахователя в 30 дневен срок след плащането им. Като за задължителните полици "Гражданска отговорност" и "Злополука" срокът е 5 дни. Застрахователят пък ще има право да прави проверки в посредника за да следи дали той изпълнява тези свои задължения.

С новия кодекс от пазара ще бъдат премахнати още един тип измамници. В момента им хора, които предлагат услугите си на пострадали от катастрофи - да водят от тяхно име дела за да получат по-големи обезщетения. За целта те искат пълномощно да представляват пострадалия и да получат обезщетението от негово име. Но има случаи, при които тези хора мамят самите пострадали като не им предават цялото обезщетение, което изплаща застрахователя. Затова в новия кодекс ще се въведе изискване упълномощаването за получаване на обезщетение да става с нотариална заверка на подписите, като в пълномощното се съдържа текст, че ползвателят е уведомен, че има право лично да получи парите. Въвежда се и задължение за застрахователя да уведоми изрично и писмено пострадалия, за когото се отнася плащането, за точния размер на сумата, изплатена на неговия представител.

Затварят вратички за по-малки обезщетения

Вратички в законите, които се използват от застрахователните компании, за да изплащат по-малки обезщетения, ще бъдат затворени. Това ще стане с новия кодекс за застраховането, който е подготвен от КФН. На първо място се въвежда възможността за застраховане на имущество по договорена стойност. Това е фиксирана в договора сума, която ще трябва да се изплати при настъпване на застрахователното събитие, без да се отчита размера на реално причинената щета или разходите за нейното отстраняване. Например една нова кола се застрахова през януари за 30 000 лв., но я открадват през октомври. В момента застрахователят може да обясни на клиента, че за 10 месеца реалната цена на колата е паднала и да не плати 30 000 лв., а например 27 000 лв. С новия кодекс това може да бъде избегнато. За да се защитят правата на клиентите се предлага и промяна на принципа за определяне на обезщетението в случаите на подзастраховане - например, ако колата е застрахована за 8 000 лв., а реалната й пазарна цена е 10 000 лв. В тези случаи застрахователят ще трябва да плати пълния размер на щетата до размера на застрахователната сума (в случая 8 000 лв.). В момента често се прилага пропорционалният принцип, при който ако ремонтът на колата е за 1000 лв. застрахователят плаща само 800 лв. (80%), с мотива че колата е застрахована за 80% от реалната й пазарна цена.

Полиците с ясни правила

В застрахователните договори ясно, недвусмислено и изчерпателно трябва да бъдат посочени всички рискове, които се покриват, както и изключенията, при които компанията не дължи обезщетение. Това гласи нов кодекс за застраховането, който е подготвен от КФН. Целта е да се предотвратят лоши практики на пазара, при които условията на договора са твърде общи и могат да бъдат подвеждащи за клиентите, гласят мотивите. Освен това ще се забрани застрахователният договор да предвижда изискване обезщетение да се изплаща след като се представят документи или доказателства, за които може да се направена разумна преценка, че нямат съществено значение за доказване на застрахователното събитие или за установяване размера на щетата. Застрахователите няма да могат да изискват и документи и доказателства, за които може да се прецени, че има пречка да бъдат осигурени. Във връзка с установени спорни практики изрично се посочва, че по застраховки "Живот" и "Заболяване" договорът трябва ясно, недвусмислено и изчерпателно да определя условията, при които не се дължи обезщетение, гласят мотивите. Решава се и още един проблем при изплащането на обезщетения. Сега има случаи, при които застрахователят отказва плащане, ако установи че преди сключването на полицата са били налице определени обстоятелства, свързани с риска по нея, но не е бил уведомен за тях от клиента. С новия кодекс ще се забрани застрахователят да отказва плащане по претенция въз основа на обстоятелства, които са били налице преди датата на сключване на полицата и за които не е поставил писмено въпрос на клиента. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай