Рецидивисти с богато минало измъчвали старците от Малко градище

Рецидивисти с богато минало измъчвали старците от Малко градище | StandartNews.com

Хасково. Трима рецидивисти на възраст между 24 и 44 години са мъчителите на възрастното семейство Боню и Мавруда Добреви от любимешкото село Малко Градище. И тримата имат много кражби и грабежи зад гърба си.

Това са Стойчо Огнянов на 24 години, заподозрян по 24 случаи за кражби, Иван Георгиев на 44 години, осъждан за кражби и хулигански прояви, Васил Атанасов на 30 години, осъждан за кражби и грабеж. И тримата са от Свиленград, посочи на нарочна пресконференция шефът на ОД на МВР в Хасково Ангел Цанков (на втората снимка).

По случая е образувано досъдебно производство по член 199 ал 1 т 3 от 5 до 15 години лишаване от свобода. Грабеж придружен с нанасянето на тежка или средна телесна повреда.

В нощта на трети срещу 4-ти ноември 82-годишният Боню Добрев и 77-годишната му съпруга Мавруда бяха зверски бити с чукове, влачени по пода и измъчвани със собствената им моторна резачка от маскирани нападатели. Двамата старци бяха намерени от съседи на следващата сутрин в безпомощно състояние с изпочупени крайници и много следи от мъченията. След операции две седмици след нападението двамата старци вече са изписани от болницата.

По случаят с разкриването на извършителите на злодеянието работиха служителите на РПУ Свиленград и ОД на МВР Хасково. Те са стигнали до извършителите на тежкото криминално посегателство над възрастната двойка след като са проверили над 100 лица.

На 10-тия ден тримата са заловени. По следите им полицията тръгнала след като са заложили телефонът, задигнат от къщата на старците в заложна къща в Свиленград. В дома на единия от мъчителите е намерена и резачката на възрастните хора. След престъплението крадците са пробвали да продадат резачката на частно лице, но сделката е била неуспешен.

Иззет е и автомобила, управляван от единия от грабителите - БМВ, използван е при извършването на грабежа. Иззета е и една маска, използвана по време на грабежа от място, където е била изхвърлена.

Изготвени са графологична експертиза на документите, които са подписвали извършителите, както и на видеозаписи, на които се вижда как самите грабители са заложили вещите в заложна къща в Свиленград, а тепърва ще се прави ДНК експертиза на намерената маска, уточни комисар Ангел Цанков.

Тримата закопчани не са съдействали на разследването, дори са се опитвали през цялото време да заблудят разследващите за начина на извършване на престъплението, както и да укрият веществените доказателства, подчерта Цанков.

Възрастните хора са набелязани от мъчителите си, след като се оказва, че единият от грабители е работил при тях.

Стойчо е бил нает от сина на старците, който е гурбетчия в Испания това лято да разчиства двора на възрастното семейство. Тодор плащал за почистването на бащината си къща тлъст надник от 50 лв. на ден. Тодор и Стойчо не са се познавали лично от преди, бил е нает на случаен принцип.

Макар и богатия опит в грабежите и кражбите, тримата са действали в комбина за първи път, коментира Цанков.

"Случаят беше достатъчно емблематичен за района и вся достатъчно страх в селото и околностите", подчерта Ангел Цанков. "Грубо и брутално престъпление", нарече той деянието. Оперативно следствените мероприятия продължават и в момента, подчерта полицай номер 1 на Хасково.

В момента в Хасковския окръжен съд се гледа мярката на тримата мъчители на старците, очаквайте подробности.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай