Рецептата за щастие на Каролина от "Мастър шеф"

Рецептата за щастие на Каролина от "Мастър шеф" | StandartNews.com

Бразилката идва в България с 120 кг багаж, за да учи цигулка

Всеки следобед свири в подлеза на СУ, с Ву отварят ресторант наесен

Допреди няколко месеца тя беше само момичето с цигулката, която заедно с момчето с виолончелото създаваше настроение в подлеза на Софийския университет. След края на гурме риалитито вече се знае, че това е Каролина от "Мастър шеф" - усмихнатата бразилка, която неведнъж в предаването разкри, че е избрала да бъде щастлива. С трудна задача ли се е захванала чаровната цигуларка и каква е нейната рецепта за щастие? "Стандарт" потърси отговорите.

Ще я откриете всеки делничен ден между 16 и 17,30 ч в подлеза на СУ, където със своя сънародник Сандро да Силва, карат минувачите да се усмихват заради музиката, излизаща от цигулката и виолончелото. Свиреха тангото от филма "Усещане за жена", когато се приближих и станах един от многото, когото плениха с изпълнението си. След ръкопляскания и банкноти в калъфа на цигулката подхванаха следващата мелодия, която щяха да чуят други забързани в лудницата на подлеза.

"От всички неща, с които се занимавам, сега ме виждате като улична музикантка. Изкарваме пари, при това - добри", казва Каролина с усмивката, която е още по-лъчезарна от телевизионния екран. "Определено ни е много весело, защото сами избираме репертоара. Свирим по-леки неща и филмова музика. Понякога изпълняваме и музикални желания, стига да са от иначе големия ни репертоар", добавя тя.

Цялото й име е Каролина Фойерхармел Рибейра, а във вените й тече германска и италианска кръв

В България я довежда любовта към музиката. През 2007 г. тя последва в София преподавателката си по цигулка Евгения-Мария Попова, живяла дълго време в Сао Пауло. "Тя се върна в България, след което отново дойде в Бразилия и ме покани да уча в Музикалната академия в София. Бях завършила втори курс, но оставих всичко и започнах отначало в София. Бях на 20 г. и пристигнах с 120 кг багаж. Бях донесла цялата си къща, защото не знаех къде отивам. Чудех се дали е скъпо, какво има за ядене и какви лекарства продават", спомня си през смях Каролина.

Осем години по-късно бразилката не съжалява за избора си. Българският език научава в Музикалната академия, където се запознава и с бъдещия си приятел, който също е бразилец и музикант. С Дави Барето, който свири на виолончело, обаче стават по-близки три години по-късно. Днес Каролина се определя като полубългарка, макар че все още й е трудно да свикне с времето у нас.

"Щастлив човек съм", отговаря без колебание на въпроса ми. "Избирам всеки ден да съм щастлива. Човек има пред себе си възможността да се оплаква и да е тъжен или пък да гледа по-ведро на нещата. Аз избирам хубавата страна, за да ми е по-леко. Има толкова много тъга и гадост, които са извън моя контрол, и затова си казвам, че ще съм различна и ще съм щастлива.

И да падне небето, ще продължа да се усмихвам продължава цигуларката. От позицията на житейския си опит в България е установила, че има доста хора, които предпочитат оплакването пред действията, можещи да донесат някаква промяна. По думите й и в Бразилия нещата стоят по този начин. "При нас на пръв поглед хората изглеждат по-отворени и по-щастливи. На второ четене обаче не е точно така. В България пък е точно обратното. Българите в началото създават впечатление, че са по-затворени. Намериш ли врата към тях обаче, излиза, че са различни", споделя Каролина.

В предаването "Мастър шеф" я видяхме да се справя с готварските рецепти. Решихме обаче да се заровим в тайните й и да узнаем каква е рецептата й за щастие. "Моята рецепта за щастие е много лесна. Всеки ден, когато ти се иска да крещиш и да псуваш, винаги имаш избора да превърнеш лошото си настроение в добро. Когато напира гневът, си задавам въпроса дали това ще промени нещо. И се успокоявам. Не го приемам навътре. Хората вземат насериозно много неща, а аз се опитвам да не го правя. Наистина се опитвам да превръщам лошото в добро и това работи", разкрива тайната си Каролина. Убедена е, че с тази рецепта се справя най-добре, макар че признава, че има и моменти, когато не успява на 100%.
Скуката не присъства в живота й.

Преди седмици официално завърши магистратура, а от октомври иска да запише докторантура по цигулка. Свири в оркестъра на "Класик ФМ", а освен това преподава в две музикални школи. В новите и планове е намесена й кулинарията. С виетнамеца Ву, с когото се сприятелява в "Мастър шеф", ще отварят ресторант в началото на септември. "Ще гледам да се справя и с двете неща. Според някои хора трябва само да готвя, според други - само да свиря.

Тъй като и двете неща ми се удават, ще се опитам да ги съчетая. И ще гледам едното да не пречи на другото", казва отново с усмивка Каролина. Тя признава обаче, че цигулката продължава да й е приоритет, макар че определено е попаднала в плен на кулинарията. Едва ли някой ще повярва, но за момента никой не се възползва от уменията й в кухнята. Приятелят й Дави следва различни хранителни режими, а тъй като самата тя няма никакво време често поръчва храна за вкъщи. "В крайна сметка, ако трябва да съм честна, сега е най-важният ми момент в музикалната кариера.

Сега ако реша да не отварям ресторант, след години бих могла да го направя. Ако оставя цигулката и след 15 г. реша пак да свиря, няма стане. Това е като спорт, тъй като има физическа и психическа част, която трябва да се поддържа", казва тя. Каролина обича животните.

Грижи се за двете котки Фифа и Фея

Досега обаче прибрала 6 от улицата, като на останалите им е намерила друг дом. "Първата котка в момента е в Бразилия. Аз бях първият човек, който пътуваше с домашен любимец от България до Бразилия и на връщане имах проблем с документите. Затова остана там", уточнява цигуларката.

От участието в "Мастър шеф" казва, че е научила доста неща не само от кулинарна, но и от човешка гледна точка. Доволна е, че е намерила приятели и е успяла да се разбере с другите участници - с някои повече, с други по-малко. С предаването идва обаче и известността. "Разпознават ме, дори в подлеза. Искат да се снимат с мен и автографи, а аз не съм свикнала да съм известна", казва тя. Споменът й от участието определено е хубав. "Мисля, че направих най-доброто, което можех", завършва щастливо разказа си Каролина, чието щастие определено е заразно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай