Петък,

Рецептата на Дънов, която лекува всичко

От: Агенция Стандарт -
55280
Рецептата на Дънов, която лекува всичко
A
A
A

Едва ли има българин, който да не е чувал за жълтия кантарион, да не го е виждал и поне веднъж да не е брал китка от него. Билкари и фитотерапевти го поставят в топ 10 на най-използваните билки. Заради лечебната му сила народът го нарича още Христова чудотворка или Христова кръв. Среща се и с имената звъника, порезниче, кърски чай, сечено биле, шуплек, пише "Ретро".

У нас той е разпространен почти в цялата страна. Расте на цели поляни по откритите места, храсталаците и редките гори. В народната медицина се използва като болкоуспокояващо, противовъзпалително и заздравяващо средство. Според психиатъра д-р Веселин Герев жълтият кантарион е силно лекарство и мощен антидепресант.

През последните години популациите на жълт кантарион намаляват в резултат на интензивно и неправилно събиране на билката. Затова е важно да се знае, че лековитостта, доброто качество и цена, както и опазването на лечебните растения за в бъдеще зависи от знанията и уменията на берачите и от съхранението на суровината. Жълтият кантарион цъфти през цялото лято като събирането му започва около Еньовден. Събират се стръковете, когато поне 1/3 от цветчетата му са разцъфнали. Отрязват се на дължина до 20 см от върха с остър нож, сърп или коса. Събирачите казват, че технологията на събирането му не изисква специални знания, но предупреждават, че презрелият кантарион губи лечебните си свойства и затова не трябва да се бере. За да се опазят находищата, се препоръчва да се оставя поне една трета от тях за възпроизводство, както и да не се бере от едно и също място. Самият Петър Дънов приживе е определял жълтия кантарион като една от най-силните билки, виреещи у нас. Той е завещал легендарната си рецепта за масло от кантарион, което се използва при редица заболявания.

Ако се прилага външно, облекчава всякакъв вид болки – ишиас, дископатия, болки в ставите, ревматизъм и др. Вътрешно пък цери язва, гастрит, сърцебиене, дихателни и храносмилателни проблеми, прочиства организма и подсилва имунната защита стократно. По рецептата на Дънов лесно в домашни условия можете да приготвите маслото, което има годност до една година при правилно съхранение в хладилник. За целта е необходимо до гърлото на стъклен буркан или шише да се напълнят свежи цветчета жълт кантарион и да се залеят със зехтин. Затварят се с капачка с дупки, за да може сместа да диша. Съдът се оставя 40 дни на слънце. След като сместа придобие червеникав оттенък, се филтрира през кърпа или тензух и се прибира на тъмно и хладно място. При възрастни маслото може да се приема и вътрешно по 1-2 ч. л. сутрин на гладно. Ползва се за мазане на болезнените места.


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове: Дънов Рецепта