Реки от вино за 8 декември

Реки от вино за 8 декември | StandartNews.com

София. Реки от вино ще се леят около Студентския празник тази година. 8 декември е един от дните в годината с най-големи продажби на гроздови еликсири, разказват производители и търговци. Изпреварват го само Нова година и 14 февруари.

За студентския празник най-големи обороти от вино отчитат курортите. Напитката обикновено е включена в кувертите на хотелите и ресторантите. Не само студентите, но и около 10% от жителите на големите градове в почивката между Никулден и 8 декември тръгват към курортите, разказа шефът на "Глоуб Дистилърс" Димитър Шалявски.

Тази година се получава много добро съвпадение на празниците, които се падат съответно в петък и неделя, затова потокът към курортите се очаква да е дори по-голям от обикновено. Хората ще могат да си направят дълъг уикенд извън града и да се отдадат на почивка, полята с хубава напитка. Виното е на особена почит в Банско, където ресторантите от рано са заредили с най-отбрани напитки, разказва Шалявски.

Бутилките на "Вила Любимец" от серията "Пагане" и отличеното за най-добро българско божоле от Фестивала на младото вино в Пловдив - "Фемела", са сред най-предпочитаните бутилки в ски курорта, казва той. Още от Никулден пък се очаква да се обърне особено внимание на белите вина. Те вървят идеално с шарана, допълва Шалявски. Според него много ресторанти са се постарали да предложат за празника на рибарите и банкерите традиционно меню с шаран, приготвен по домашни рецепти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай