Референдум ще решава бъдещето на кравите в Швейцария

С рога или без рога - това е въпросът...

Референдум ще решава бъдещето на кравите в Швейцария | StandartNews.com

Кравите са един от символите на Швейцария, те са върху стотици видове сувенири и разбира се, върху изкусителни швейцарски шоколади. Но тази седмица кравите са във фокуса на общественото внимание в красивата алпийска страна заради предстоящ в неделя референдум, предаде БНТ.

С рога или без рога - това е въпросът. Кравите и козите в Швейцария не подозират, че съдбата им е обект на референдум, но допитването е съвсем сериозно и въпросът, на който швейцарците ще отговарят в неделя е следният: да се дават ли субсидии на фермерите, които отглеждат крави с рога. Референдумът е иницииран от Армин Капол - 66 годишен фермер, определящ себе си като бунтар и защитник на достойнството на животните.

„Трябва да уважаваме кравите такива, каквито са. Да им оставим рогата. Когато ги погледнеш, те са горди и високо вдигнати глави. Когато им махнеш рогата, изглеждат тъжни, споделя Капол.

Три четвърти от кравите в Швейцария са без рога - при малка част от тях това е генетична предопределеност, при повечето обаче рогата се премахват - с рязане или изгаряне с нагорещено желязо. Мотивът - да са по-безопасни за другите животни и за хората. Изгарянето трае седем секунди и животните не го усещат, защото са упоени.

„Когато се кастрират животни, котки или кучета, това също е отнемане на тяхното достойнство. Двете неща са подобни, но кастрирането с операция е безболезнено, докато тук се прилага изгаряне и при махането на рогата болката е по - интензивна, когато животното се събуди“, казва Жан-Мари Сюрер, председател на ветеринарна организация.

Армин има осем крави с рога. Казва, че когато се вслушал в тях, се вдъхновил за референдума. Рогата им помагат да регулират телесната си температура и да общуват помежду си. На тях им трябва повече място за паша и за отглеждане. Затова фермерът настоява да им се полага субсидия от 190 швейцарски франка на животно на година.

„Кравите с рога са едва 10% в Швейцария. Но трябва да ги запазим, за да не се стигне до генетичното им изчезване. Хората трябва да осъзнаят, че рогата са важни за животните. Ако изчезнат, няма да се появят отново“, категоричен е Капол.

Целта на Армин е и да събере подкрепа за каузата да спре премахването на рогата на животните. Но не всички го подкрепят. Стефан има 48 крави, които дават по 1000 литра мляко на ден.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай