Разследващият журналист Христо Христов номиниран за награда на ЕП

Разследващият журналист Христо Христов номиниран за награда на ЕП | StandartNews.com

Брюксел. Разследващият журналист Христо Христов бе номиниран за Наградата Европейски гражданин за 2014 г. от евродепутата от ЕНП/ГЕРБ Андрей Ковачев.

От 2008 г. насам Европейският парламент присъжда наградата на граждани и организации, които са допринесли за насърчаване на по-доброто взаимно разбиране и по тясната интеграция между гражданите на ЕС или за улесняването на трансграничното и транснационално сътрудничество в ЕС. Селекцията на 47-те лауреати беше извършена от жури на Европейския парламент.

В мотивите си за номинацията Андрей Ковачев посочва: "С дейността си на разследващ журналист Христо Христов отстоява свободата на мисълта, съвестта и религията, както и свободата на информираност и изразяване на мнение. Работата на г-н Христов с архивни документи от ХХ в. нееднократно е изобличавала погазването на тези свободи и редица репресии по време на тоталитарния режим в България. Автор е на 8 документални книги, 3 документални филма и редица медийни публикации за преосмислянето на комунистическата диктатура. Публикувал е многократно по темата за "Възродителния процес", насилственото преименуване и изселване на български турци и мюсюлмани. През 2011 г. г-н Христов основава и оттогава поддържа независимия специализиран сайт desebg.com. Разследването му за убийството на писателя Георги Марков през 1978 г. в Лондон е отразено и цитирано от редица световни медии. Христо Христов е единственият журналист, спечелил съдебни дела за достъп до документи на бившата Държавна сигурност, като през 2004 г. осъжда във Върховния административен съд министъра на вътрешните работи за мълчалив отказ за достъп до информация, а през 2007 г. директора на Националната разузнавателна служба. Активно участва в гражданската инициатива „Чисти гласове" за отваряне на досиетата в България като част от преосмислянето на миналото, както и активно и последователно отстоява тази кауза през следващите години. Заради независимата му журналистика, Христо Христов и неговото семейство са неколкократно поставяни под психически тормоз и са заплашвани".

"Днес, 25 години след началото на т.нар. "промени" в България съм изключително радостен, че г-н Христо Христов получава това признание от Европейския парламент", заяви евродепутатът от ГЕРБ Андрей Ковачев по повод решението на журито наградата на бъде присъдена на българския журналист.

През втората половина на месец декември лауреатите ще получат почетни медали на официална церемония в София. Сред отличените през тази година български граждани са и млади доброволци, които през лятото на 2014 г. участват в спасителните дейности вследствие на наводненията във Варна и региона, номинирани от евродепутата Момчил Неков.

На 25 февруари 2015 г. по време на церемония в Европейския парламент в Брюксел журналистът Христо Христов и младите доброволци от Варна ще получат почетни отличия от председателя на Европейския парламент Мартин Шулц.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай