Разпитват 75 свидетели по делото срещу кмета на Куклен

Разпитват 75 свидетели по делото срещу кмета на Куклен | StandartNews.com

Куклен. 75 са свидетелите, които ще бъдат разпитани по време на делото срещу кмета на Община Куклен Димитър Сотиров. Делото стартира вчера и ще се провежда при закрити врати, тъй като по време на събирането на доказателства, за да бъде повдигнато обвинение, са използвани СРС-та.

Сотиров и заместникът му Иван Апостолов ще отговарят за злоупотреба с общественото си положение, свързано с договорите за обществени поръчки. В началото на процеса защитата, водена от адвокат Красимир Елдъров, поиска казусът да бъде върнат на прокуратурата, но съдията отказа и даде ход на делото. Кметът Димитър Сотиров и заместникът му бяха отстранени от длъжност преди година и половина.

Срещу бившия кмет Димитър Сотиров са повдигнати общо четири обвинения за сключване на договори в нарушение на Закона за общинските бюджети и Закона за местно самоуправление и местна администрация. Заради тях общината е ощетена със 100 000 лева. Отделно при изграждането на канализацията на Куклен Сотиров не е провел процедура по възлагане на обществена поръчка и не е осигурил извършването на строително – монтажните работи от строител, вписан в централния професионален регистър на строителя като от това са последвали значителни щети за общината в размер на 1 012 557 лв.

Срещу Иван Апостолов са повдигнати две обвинения за престъпления по служба във връзка с осъществяване на обществени поръчки. Престъпленията са извършени в периода от 2007 до 2011 година. По делото е назначена експертиза от 7 вещи лица.

Съдът ще заседава до края на седмицата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай