Разликата. Тази храна я има и в българската и турската кухня

Родината и е от Персия

Разликата. Тази храна я има и в българската и турската кухня | StandartNews.com

Щедро подправена с чесън и с лютичко, шкембе чорбата е любима не само на Балканите, но се консумира и по целия свят, макар да причинява неприятен дъх заради чесъна и да не изглежда особено изтънчено на масата, поради което понякога е определяна като храна за простолюдието, което се оказва невярно, тъй като шкембе чорба е сервирана дори в двора на Екатерина Велика.

Тази чорба, чието име има персийски произход и е свързано с родината ѝ – Персия, откъдето е привнесена в Турция, е хапвана с удоволствие дори от почитателите на кулинарни шедьоври, гурме и хайвер. Дори изтънчените и елегантни французи и англичани си хапват апетитната чорба.

Шкембе чорбата е супа от шкембето най-често на преживно животно с подправки и зеленчуци. Приготвя се по различни рецепти в различните страни, които хем си приличат, хем имат своя собствен почерк, специфичен вкус и характерна черта, която ги отличава от останалите.

У нас шкембе чорбата е традиционно ястие, сервирано както в местата за обществено хранене, така и поднасяно на семейството у дома, чието име навлиза в българския език през турския. Еднаква ли е рецептата, по която приготвяме шкембе чорба обаче, или има разлика между нашата шкембе чорба и турската?

В Турция, където консумацията на свинско не се позволява от религията, говеждото, пилешкото и рибата са широко застъпени в автентичните месни рецепти, месото заема голяма част от чиниите на масата, като предястията, супите и чорбите с месо и вътрешности не правят изключение, така че не е учудваща масовата консумация на шкембе чорбата, която се смята за национално ястие в Турция с корени, които могат да бъдат проследени до XVII век.

По време на бедни и трудни години турците не изхвърляли нито една част от животното, било кощунство да изхвърляш храна, като именно в онези времена започнали за приготвят и консумират шкембе чорба, която застройвали с мляко, за да смекчат острия вкус и мирис на шкембето – удивителна способност на млякото, открита именно от южната ни съседка. У нас шкембе чорбата също е масово консумирана, тъй като е засищаща, сгряваща и, казват, помага при махмурлук.

Разлики между нашата шкембе чорба и турската

Макар да сме „откраднали“ това кулинарно удоволствие от турците и самото му име, има разлика в начина на приготвяне и в съставките на шкембе чорбата, която хапваме у нас, и тази, която се приготвя по автентична рецепта в южната ни съседка. Сред основните разлики между нашата шкембе чорба и турската са:

Докато у нас апетитната шкембе чорба се приготвя със свинско или телешко шкембе, рядко с агнешко, в Турция свинското шкембе не се използва за чорбата, което се дължи на забраната за консумация на свинско месо, която религията налага на мюсюлманите.

У нас традиционно подкиселяваме шкембе чорбата с оцет, след като е сервирана на масата, докато в южната ни съседка подкиселяват тази вкусна чорба с лимонов сок и то още по време на готвенето.

В България добавяме чесън и лютичко в шкембе чорбата на вкус, след като е поднесена на масата, докато турските кулинарни майстори прибавят тези подправки още по време на приготвянето ѝ в кухнята. Това е съществена разлика, защото у нас чесънът в шкембе чорбата реално се консумира суров, поради което вкусът и миризмата му са по-остри, докато в Турция е варен със шкембето, което го прави много по-мек.

Докато у нас брашното за сгъстяване на шкембе чорбата не е задължително, в Турция не минават без  него и поради тази причина шкембе чорбата, приготвена по автентична турска рецепта, е по-гъста от нашата.

Ако хапвате шкембе чорба в Турция, със сигурност ще ви направи впечатление и цветът ѝ, различен от този на нашенската. Турската изглежда бледа, отмита, няма този огнен цвят, който сме свикнали да виждаме на родната маса. Това с дължи на факта, че в България в рецептата присъства червен пипер, от който се прави запръжка и така се поднася шкембе чорбата, което придава наситения ѝ червеникав цвят, докато в Турция подобна запръжка не се прави, поради което и чорбата изглежда много по-бледа от нашата.

Шкембе чорбата се приготвя по целия свят, но на много места рецептата, вкусът и съставките са много различни от традиционните у нас и в южната ни съседка и се оказва по-лесно да споменем приликите, тъй като са единици, отколкото разликите, които са много. А вие как приготвяте шкембе чорбата?
 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Петко
преди 2 месеца

Чyвали сте за подобрената формyла на Bиагpa, кoято е 3 пъти по-eфективнa и напълно бeзопаcна на всяка възpаст, както и лекyва мъжки зaболявaния и пoдмлaдява. Аз лично го опитax и сега го препоръчвам на вcички. Ето какво пишaт за нея:--- https://do.my/bluestone

Откажи