Разкриха тайната на най-древния компютър

Механизма от Антикитера.- вече е ясно как са работели зъбните колета, показващи движението на планетите

Разкриха тайната на най-древния компютър | StandartNews.com

 

Изследователи от Калифорнийския университет в Лос Анджелис разкриха мистерията на древногръцкия компютър, популярен като Механизма от Антикитера. Той представлява устройство с ръчно задвижване, проектирано да изчислява движението на небесните тела и е позволявало да се знае датата на 42 астрономични събития, включително затъмнения. Това се съобщава в статия, публикувана в списание Scientific Reports.

Учените са разгадали как механизма може да предвижда астрономическите събития, но все още не са разкрили всички свойства на зъбните колела. Причината е, че е оцеляла само една трета от механизма.

Астрономическият калкулатор представлява бронзова машина, състояща се от сложна комбинация от 30 оцелели бронзови зъбни колела. В предната част учените откриват механизми, които отговарят за циклите на Венера и Сатурн, които са съответно на 462 и 442 години. Използвайки древногръцкия математически метод, описан от философа Парменид, учените са успели да разберат как се задействат зъбните колела, за да покажат циклите.

Публикацията обаче не уточнява дали интернационалния изследователски екип, направил историческото откритие включва компютърна програма, създадена от българина Светослав Токаджийски, завършил Масачузетския технологичен институт и работещ в университета на Чикаго. За нея стана ясно в същото списание преди две години.

Какво представлява механизмът от Антикитера?

На 17.5.1900 година гръцки кораб, чийто екипаж търси водни гъби (животни, обитаващи дъното на топлите и солени морета) в Средиземноморието, се оказва в окото на ураган и акостира близо до остров Антикитера. На другия ден трима водолази се гмуркат на това място и вместо на водни гъби попадат на потънал кораб, натъпкан с какви ли не богатства - златни монети, мраморни и бронзови статуи, амфори, керамични съдове и др.

След внимателен оглед на находките гръцки археолози казват тежката си дума: плавателният съд е потънал през I в. пр.Хр. През следващите 6 години той е посетен от 9 експедиции и всичко ценно е прибрано. Един от последните предмети, на които се натъква опитният водолаз Никос Пермалакис, е кутия с размери 34х18х9 см, в която има десетки бронзови зъбни колела. Пермалакис понечва да хвърли кутията в кофа за смет, но шестото чувство му подсказва, че е по-добре да я задържи. Минава доста време, преди да се разбере, че въпросните зъбни колела са по-ценни дори от златото.

Валериос Стаис, археологът, чийто екип анализира артефактите, съзира бронзов предмет, покрит с варовик и раковини, който се разпада на две части в ръцете му, понеже е корозирал. Сред парчетата той намира ... механични предавки.

Стаис показва находката на свой приятел - машинен инженер, който е категоричен: "Това наистина са предавки, колкото и трудно да ми е да повярвам на очите си". Археологът написва научен труд, в който твърди, че въпросните предавки са част от античен часовник.

Впоследствие става персона нон грата сред колегите си - не само в Гърция, но и в цяла Европа, САЩ и Канада. Наричат публикацията му фантасмагория, а него - мошеник, изсмукал от пръстите си несъществуващи факти. Аргументите - невъзможно е в древността да са съществували толкова сложни механични уреди. Светът приема, че предметът, описан от Стаис, е попаднал на мястото на корабокрушението доста по-късно.

Половин век по-късно обаче механизмът добива нова световна популярност, след като през 1959 година британецът Дерек де Сола Прайс публикува статията "Древногръцкият компютър" в сп. Scientific American. Той е човекът, който прави връзка между откритата на потъналия древен кораб кутия, съдържаща зъбни колела, с предавките. Прайс завършва физика и математика в Лондонския университет, а впоследствие и история на науката в Кеймбридж и преподава тази дисциплина в Йейл.

Години наред той чертае уреда - така, както го вижда в съзнанието си. Така стига до извода, че устройството, наречено Механизмът от Антикитера е аналогов компютър, с който се определя местоположението на Слънцето, Луната, Меркурий, Венера, Марс, Юпитер и Сатурн и се предсказват слънчевите и лунните затъмнения.

Компютърни обработки дават и по-сериозни доказателства кога е създаден античният компютър. Повечето бронзови скулптури, извадени от онзи потънал кораб, са създадени през IV в. пр.Хр., а мраморните - 3 столетия по-късно. Радиовъглеродният анализ на дървесината от древния кораб сочи 220 г. пр.Хр. Първоначално се смята, че механизмът от Антикитера е конструиран към средата на I в. пр.Хр. Впоследствие обаче се устонавява, че е сътворен в средата на III в. пр.Хр.

Кой е неговият създател? Според една хипотеза дело е на атлантите. Според друга обаче е конструиран и оставен на планетата ни от представители на високоразвита извънземна цивилизация.

Изследванията на тайнствения древен компютър продължават вече повече от век, а наяве излизат нови, изключително интересни подробности.

Преди 3 години френски математици, лингвисти и археолози обявиха, че са разчели малка част от текстовете, гравирани върху фрагментите на античното устройство. Останалите са жертва на природни катаклизми: някои са изтрити частично, други - изцяло. А рентгеновите фотографии изобщо не са помогнали на изследователите. Впрочем, част от тях твърдят, че древният компютър може да се използва и в астрологията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай