Разкриха тайна на изгубения град на инките

Мачу Пикчу се е появил няколко десетилетия по-рано отколкото се смяташе

Разкриха тайна на изгубения град на инките | StandartNews.com

Учени от университета в Йейл установиха, че древният американски град Мачу Пикчу, разположен на територията на днешно Перу и често наричан „изгубеният град на инките“, се е появил няколко десетилетия по-рано отколкото се смяташе. Разкриването на мистерията на епохата на историческия комплекс се съобщава в статия, публикувана в списание Antiquity.

Изследователите са използвали ускорителна масова спектрометрия (AMS) - усъвършенствана форма на радиовъглеродно датиране, за да определят възрастта на останките на 26 души, открити в началото на 20 век на историческото място, което е било летен дворец в Андите на императора на инките Пачакути.

Според най-новите данни Мачу Пикчу е бил населен от 1420 до 1530 г. от н.е., като краят на периода съвпада с времето на испанското завоевание. Самият град е с 20 години по-стар отколкото се предполагаше въз основа на добре известни исторически източници. Според тях Пачакути завзел властта през 1438 г. и впоследствие завладял долната част на долината Урубамба, където се намира Мачу Пикчу. Смята се, че градът е построен след 1440-1450 г. в зависимост от това колко време е отнело на Пачакути да покори региона и да построи каменен дворец.

Ново изследване показва, че Пачакути, чието управление бележи началото на най-голямата и мощна империя в предколумбова Америка, придобива власт и започва своите завоевания десетилетия по-рано, отколкото посочват писмените източници.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай