Разкриха най-голямата крипта за свети мощи край Добрич

Разкриха най-голямата крипта за свети мощи край Добрич | StandartNews.com

Най-голямата крипта за свети мощи в България е открита в базиликата на крепостта „Залдапа". Това съобщи ръководителят на археологическите проучвания на терена проф. Георги Атанасов, цитиран от "Фокус". Четвърти сезон продължават разкопките там крепостта. Крепостта е най-голямата във вътрешността на Добруджа и Североизточна България, със статут на исторически обект с национално значение.

Напълно разкрита е ранната крипта. Нейните размери са дължина 62 м и широчина 22 метра. Под нея има по-малка и по-ранна базилика от края на IV век. Тя е дълга около 25 метра. Впечатляващото е, че в нея се намира най-голямата крипта за свети мощи, откривана в българските земи, с площ приблизително 30 кв.метра. Състои се от две помещения, в които могат да бъдат поставени саркофазите на трима мъченици.

Разкрит е и коридорът от южния кораб на базиликата до тези помещения. По 11 стъпала се е слизало до криптата. В края на коридора са намерени останки от стенопис. Тази крипта е втората по големина на Балканския полуостров след голямата крипта на столицата на провинцията Томис (днешния румънски град Констанца). Под атриума археолозите са открили ранни сгради, също една конструкция на сграда, която ще бъде проучена догодина. Нейните стени са широки около 90 см, а основите са близо 2 метра.

Това е някаква изключително представителна сграда от ранния период на „Залдапа". Открихме и хокерни погребения може би от късната бронзова епоха. На мястото на базиликата е имало култови практики още от преди близо 10 хиляди години, посочи проф. Атанасов. Според изчисленията на специалистите ще са необходими още около две години, за да бъдат разкрити напълно ранните структури около базиликата. Археолозите са благодарни на ръководството на Община Крушари за пълното съдействие и финансовата подкрепа. С дрон ще бъде заснет целият комплекс, а най-важната задача в момента е да се намери решение за предпазването на базиликата от неблагоприятните атмосферни условия през зимата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай