Разиграват терористичен акт на Кресненското дефиле

Разиграват терористичен акт на Кресненското дефиле | StandartNews.com

Благоевград

Как ще се действа при терористичен акт в район с труднодостъпна инфракруктура разиграват на учение спасителни и медицински екипи, министерства и местни администрации в района на Кресненското дефиле.

Първият етап от обучението се провежда днес, а утре са реалните практически действия.

Симулацията предвижда да бъде реализиран терористичен акт на пътя над участък от Кресненското дефиле, по време на интензивно движение. По сценарий залпово свличане на скалната маса увлича след себе си дървета, земна маса и камъни. Последвалата лавина се стоварва върху шосейното и жп-трасета.

В резултат на това пътуващите в този участък автомобили и влакови композиции, а също така и транспортните трасета получават тежки поражения. Нарушена е проходимостта на магистралата – Е-79. В затрупания шосеен участък има пострадали автомобили, със загинали и ранени граждани. Терена не позволяват навлизане на спасителна и медицинска техника. По предварителни данни на МЗ общо пострадалите са 74 души, с различни поражения – изгаряния, обгазявания, интоксикации, травматологични и комбинирани.

Целта на учението да се провери как ще действат на такова място хората на здравното министерство, на МВР, на Министерството на отбраната, както и на областната управа в Благоевград.

При симулираната спасителна операция ще се наложи спирането на трафика по главен път Е-79 за кратки периоди от време, съобщиха от благоевградската полиция.

Движението ще се регулира от служители на КАТ, ще се поставят знаци за регулиране на скоростта, ще се вземат мерки да няма струпване на много автомобили. Ако нямате неотложно пътуване на 20 май между 10 и 16 часа и на 21 май от 10 до 13 часа, то не го предприемайте, съветват от КАТ-Благоевград.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай