Рашидов: Изложбата струваше четвърт от логото с "яйцата"

Рашидов: Изложбата струваше четвърт от логото с "яйцата" | StandartNews.com

Българската изложба "Епопея на тракийските царе" в Лувъра е струвала на страната ни четири пъти по-малко от логото, оприличено на "пържени яйца на очи" и предизвикало бурен скандал и дори санкция от Брюксел. Такова сравнение направи министърът на културата Вежди Рашидов в ефира на "Нова", посочвайки, че експозицията е издигнала високо в очите на международната общност българската култура и държавата ни. "С малко пари направихме нашествие на българската култура в Париж", каза той.

"За първи път в живота ни се случва нещо толкова добро, нещо, за което един франзуцин изказва своето изумление", посочи той. И се възмути, че цялата държава се занимава с "четири човека", които "на всичко са против, а са никои" и "защитават интересите на определени кръгове". Министърът на културата посочи, че в Париж са командировани осем журналисти, които пишат по темата активно още от 2012 г.

В студиото на "На светло" Рашидов показа луксозен каталог от цели 500 страници на българската изложба, изработен от Лувъра. От него са отпечатани 1 500 бройки, ще бъдат допечатани и още. "Изложбата е огледалото и лицето на българската държава", каза министърът и посочи, че на ден оттам минават по 30 000 души от цял свят. "Случи се нещо много хубаво - малка държава като нашата да отиде със самостоятелна експозиция и то в зала Ришельо", каза още Рашидов. Той допълни, че сме влезли "в световната история". И запита: "Не искаме ли да сме горди, а не тежки комплексари?"

Министърът на културата обаче посочи, че бюджетът на ведомството му отново е много малък. Той прогнозира тежко второ полугодие и предупреди, че трудно ще се намерят пари за заплати в някои от малките театри. "Направих реформите, върнахме публиката, дайте се пари!", призова той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай