Ракът на кожата се е увеличил над 5 пъти

Прекаленият плаж от ранно детство причинява злокачествените тумори

Ракът на кожата се е увеличил над 5 пъти | StandartNews.com

Варна. Злокачествените тумори на кожата са се увеличили 5-6 пъти в последно време. Това съобщи доц. д-р Илко Бакърджиев на пресконференция по повод откриването на "VII Пролетни варненски дерматологични дни". Националната научно-практическа конференция ще се проведе от 18 до 21 април в курортния комплекс "Слънчев ден".

Прекаленото стоене на плажа и слънчевите изгаряния от ранното детство увеличават риска и водят до висок ръст на рака на кожата, обясни доц. Бакърджиев. Повечето от засегнатите пациенти са на възраст между 30 и 40 г. Съветът на дерматолога е на плаж да се ходи между 9 и 11 ч. с подходящо облекло в светли тонове, слънчеви очила, шапка и др. За малките деца най-уместното време през лятото е след 16 ч.


Проблемът с рака на кожата ще бъде дискутиран на форума, в който ще участват близо 250 дерматолози от цялата страна. Очакват се и гости от Германия, Португалия, Русия и Италия. Сред тях е д-р Пиетро Неноф, който е от български произход.


През последните години е регистриран ръст и на бактериалните кожни и гъбичните инфекции. Сред венерическите болести има увеличение на т.нар негонокови уретрити при мъжете, каза още доц. Бакърджиев. Гонореята е в застой след пика през м.г., добави той. Увеличение има и при половите инфекции, причинявани от човешкия папиломен вирус.


На форума ще бъдат дебатирани съвременните тенденции в диагностиката и лечението на често и рядко срещани тумори на кожата. Специално внимание ще бъде обърнато и естетичната дерматология, която се занимава с хидратирането и подмладяването на кожата и възстановяване на кожния релеф. Характерното за нея е, че се извършва само от специалисти с помощта на модерна апаратура.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай